ΚόσμοςΑρχείο

Σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι σε live streaming από τη ΝΑΣΑ!

Σήμερα κοιτάμε ψηλά τον ουρανό καθώς τρία φαινόμενα μαζί κάνουν το σπάνιο και εντυπωσιακό «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι»! Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια.

Δείτε ζωντανά το φαινόμενο από τη ΝΑΣΑ:

Τι είναι το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι»:

Τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν. Η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και η ολική έκλειψη της Σελήνης. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028. Τότε όμως δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του, και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη. Το αποτέλεσμα είναι η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο).

Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.