Πολλές οι 30 ώρες δουλειάς την εβδομάδα για το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αργολίδας!
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αργολίδας διαμαρτύρεται για την επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου σε όλα τα σχολεία της χώρας, κάνοντας λόγο για κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Να σημειωθεί πάντως πως οι ώρες που δουλεύουν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τουλάχιστον 40 την εβδομάδα, ενώ συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί που εργάζονται στον ιδωτικό τομέα ξοδεύουν ακόμα περισσότερες…
Στο ωράριο βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο χρόνος που αφιερώνουν οι εκπαιδευτικοί για προετοιμασία από το σπίτι, σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα που δεν απαιτούν κάτι ανάλογο.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σπεύδει άρον – άρον να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης για την εκπαίδευση, που ψήφισαν στη Βουλή μαζί με τη ΝΔ λίγες ημέρες πριν.
Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο (14181/ΓΔ4/26-1-2018) που έστειλε σε όλα τα σχολεία της χώρας επιταχύνει τις προσπάθειες επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου, ανατρέποντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών και γενικευμένες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων.
Αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή και δεν αφορά απλά και μόνο πόσες ώρες θα μένουμε στο σχολείο. Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου κρίσιμων παιδαγωγικών διαδιακασιών κ.ά.). Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής στο ολοήμερο Δημοτικό.
Ήδη ορισμένοι διευθυντές σχολείων έχουν αρχίσει να πιέζουν τους συναδέλφους για την υποχρεωτική εφαρμογή του 30ωρου.
Μπαίνουμε μπροστά για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και μορφωτικά μας δικαιώματα!
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, σε όλα τα σχολεία, να διαφυλάξουν με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα.
- Κανείς/καμιά δεν είναι υποχρεωμένος/-η να κάθεται στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.
- Σε κάθε περίπτωση κανείς συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει επιπλέον ώρες στο σχολείο για εργασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση, υλοποιώντας την απόφαση για “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”.
- Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας και τη διόρθωση των εργασιών/διαγωνισμάτων. Καμιά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος δεν μπορεί να επιβάλλει πώς και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό. Πόσο μάλλον στο σημερινό σχολείο όπου μαστίζεται από την υποχρηματοδότηση και μόνο σύγχρονες υποδομές δεν έχει για να κάνει ο εκπαιδευτικός στοιχειωδώς τη δουλειά του.
- Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Π.Ε., την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να παρέχουν συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους για όλα τα παραπάνω.
- Καλούμε όλους τους συναδέλφους – συσπειρωμένοι στα σωματεία – να καταγγέλλουν κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από την πλευρά της διοίκησης.
- Συνεχίζουμε να υλοποιούμε την απόφαση του Κλάδου (Δ.Σ. ΔΟΕ) για τον τρόπο διάθεσης των σχολικών γευμάτων.
- Καλούμε άμεσα σε σύσκεψη τους συναδέλφους διευθυντές των σχολείων με στόχο την υλοποίηση της απόφασης του Σωματείου».