Εκπαιδευτική Ημερίδα στα πλαίσια του μαραθωνίου Ναυπλίου
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Κωστούρος και ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard κ. Ιωάννης Πετρόπουλος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου Μαραθωνίου Ναυπλίου, μας προσκαλούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) στην πλατεία Φιλελλήνων, στην Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο «Αθλητισμός για Όλους – η Ανάπτυξη του Δρομικού Κινήματος».
Κεντρική Ομιλήτρια η Πολυξένη Αργειτάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Σ.Ε.Φ.Α.Α, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Β’ Αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Συνομιλητής ο Ανδρέας Δημητράκης Πρωταθλητής Ελλάδος στα 800μ. και 1.500μ.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.). Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Σύντομη περίληψη ομιλίας κυρίας Αργειτάκη:
Η μεταβολή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου επέφερε τον προσανατολισμό του στην ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά του. Η σωματική άσκηση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται εφ’ όρου ζωής διότι έχει όχι μόνο σωματικά αλλά και σημαντικά ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. Το δρομικό κίνημα απολαμβάνει σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια και τείνει να γίνει ένας νέος τρόπος ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι όταν το τρέξιμο γίνεται μέρος της καθημερινότητας του ατόμου και είναι ορατά τα αποτελέσματά του, αυξάνει την ευχαρίστηση και την ευεξία του. Οι περισσότεροι δρομικοί αγώνες διαμορφώνουν και ένα θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο διότι συνδυάζονται με μεθοδικές περιβαλλοντικές προσπάθειες αποκτώντας έτσι και μία ευρύτερη κοινωνική διάσταση.
Σύντομο βιογραφικό κυρίας Αργειτάκη:
Η Ξένια Αργειτάκη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια του Κλασσικού Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, είναι εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ κατέχοντας τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου και Προέδρου της Επιτροπής Κριτών. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής «Αθλητισμός και Γυναίκα». Υπήρξε Πρωταθλήτρια Ελλάδος στις μεσαίες αποστάσεις (800 και 1500 μέτρων) και μέλος της Εθνικής Ομάδος της Ελλάδος με περισσότερες από 30 διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις. Υπήρξε ακόμα προπονήτρια στίβου του Παναθηναϊκού Α.Ο. και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Βραβεύτηκε ως γυναίκα της χρονιάς το 2016 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) με το βραβείο «Γυναίκα στον Αθλητισμό» για την ουσιαστική παρουσία της στον αθλητισμό από τα χρόνια που ήταν αθλήτρια μέχρι σήμερα. Έχει βραβευτεί επίσης από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόνγκ, το 2008 για την προσφορά της στον αθλητισμό και το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Έχει βραβευθεί επίσης από τον Υφυπουργό Αθλητισμού το 2003.
Σύντομο βιογραφικό κυρίου Δημητράκη:
Ο Ανδρέας Δημητράκης είναι Πρωταθλητής Ελλάδας στα αγωνίσματα των 800 και 1500 μέτρων τα τελευταία 8 χρόνια. Οι καλύτερες του διακρίσεις είναι Χρυσός Βαλκανιονίκης κλειστού στίβου στα 1500 μέτρα το 2012 και 2017. Υπήρξε Βαλκανιονίκης ανοιχτού στίβου το 2011, 2012, 2014, 2016 στα 800 και 1500 μέτρα. Στο πανευρωπαϊκό κύπελλο ομάδων “Bruno Jauli” έλαβε 2η θέση στα 1500 μέτρα το 2011 στη Σμύρνη, την 3η θέση στα 1500 μέτρα το 2013 στο Ταλλίν, και την 4η θέση στο Ηράκλειο, στη Super League το 2015. Έχει δύο συμμετοχές σε πανευρωπαϊκούς αγώνες ανδρών: το 2012 στο Ελσίνκι στα 800 μέτρα και το 2013 στο Γκέτεμποργκ στα 1500 μέτρα, όπου και κατετάγη 12ος ανάμεσα σε 30 αθλητές φθάνοντας κοντά στον τελικό. Τα ατομικά του ρεκόρ είναι στα 800 μέτρα “1.47.35” (9ος Έλληνας όλων των εποχών) και στα 1500 μέτρα “3.39.32” (5ος Έλληνας όλων των εποχών). Επίσης, κατέχει το ανεπίσημο ρεκόρ της καλύτερης πανελλήνιας επίδοσης στο μίλι (1609 μέτρα) με “4.01.89” στη Νέα Υόρκη το 2016. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με ειδικότητα στις Διεθνείς Σχέσεις και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.