Αέριο στην Αργολίδα το 2023 και βλέπουμε…
Τα όσα είναι ήδη γνωστά επανέλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σχετικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Αργολίδα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει σημαντικές επεκτάσεις σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Στην πρώτη φάση (2018-2022) εντάσσονται οι πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά.
Η Πελοπόννησος περιλαμβάνεται στο επόμενο στάδιο (2019-2023), και συγκεκριμένα το Άργος, η Κόρινθος, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Πάτρα και ο Πύργος. Στο ίδιο στάδιο περιλαμβάνονται επίσης το Αγρίνιο, η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά.
Όπως επισήμανε ο Υπουργός «Για τη μεταβατική περίοδο, το φυσικό αέριο αξιοποιείται ως καύσιμο-γέφυρα, είτε επεκτείνοντας το σχετικό δίκτυο, είτε αναπτύσσοντας υποδομές. Ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξης την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα».
Επίσης ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και το πλαίσιο συμφωνίας για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ λόγω της Συμφωνίας των Παρισίων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ήταν μονόδρομος μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη, τρεις είναι οι όροι που έθεσε και πέτυχε η κυβέρνηση: α) η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, β) η διαδικασία της απόσχισης και της πώλησης να είναι διαφανής, γ) η αποεπένδυση να είναι επωφελής για τη ΔΕΗ και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση παίζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται για ηλεκτροπαραγωγή να προέρχεται από ΑΠΕ, έναντι 29% σήμερα.
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της δυναμικής συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
Ο Γιώργος Σταθάκης στάθηκε και στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέχρι το 2020, καθώς και στο ζήτημα του κορεσμού του Δικτύου Υψηλής Τάσης της Πελοποννήσου, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από ΑΠΕ.