ΠολιτικήΑρχείο

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πελοποννήσου

Κατάμεστο ήταν χθες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης κατά την 1η ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου. Το Συνέδριο έγινε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Την έναρξη των εργασιών άνοιξε ο  Δήμαρχος Τρίπολης κ.Δημ.Παυλής ακολούθησε χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρου Τατούλη. Ο κ.Τατούλης δήλωσε: Η Κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ των Αυτοδιοικητικών θεσμών και τηςΠολιτείας. Εδώ θα καταλήξουμε σε ένα κοινό σχέδιο για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας…”

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Στη συνέχεια έκανε την κεντρική ομιλία της εναρκτήριας Συνεδρίασης ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (παραιτήθηκε σήμερα). Ο κ.Παπαδημητρίου δήλωσε:

«Βρισκόμαστε,   λοιπόν,  σήμερα   στην   ευχάριστη   θέση,  η   Ελληνική  οικονομία,   μετά   από  8χρόνια   πρωτοφανούς   κρίσης   και  ύφεσης,  να  ανακάμπτει   με   κλιμακούμενο  ρυθμό,   αρχής γενομένης από το 2017.

Στη χρονιά που πέρασε, όπως ανέφερα στην ομιλία μου το πρωϊ, σημειώθηκαν μία σειρά από επιδόσεις-ρεκόρ   δεκαετίας   σε   βασικά   οικονομικά   μεγέθη,   όπως   είναι   οι   εξαγωγές,   οι επενδύσεις,  οι   ξένες  άμεσες  επενδύσεις, η απασχόληση,   το ποσοστό ανεργίας, τα δίδυμα ελλείμματα και οι δείκτες εμπιστοσύνης της οικονομίας.

Στόχος μας είναι να ισχύσουν φορολογικές   ελαφρύνσεις,   όταν   δημιουργηθεί   το   δημοσιονομικό περιθώριο. Να ρυθμιστούν   τα   ληξιπρόθεσμα   ιδιωτικά   χρέη   με   τον   εξωδικαστικό   μηχανισμό   για   να τονωθεί η ζήτηση. Να ιδρυθεί   και   να   λειτουργήσει   τάχιστα   η   Αναπτυξιακή   Τράπεζα   προκειμένου   να χρηματοδοτήσει σειρά επενδυτικών σχεδίων κυρίως για τις ΜΜΕ, και τέλος, να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αδειοδότησης. Να αξιοποιηθεί  η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά με τον αρχαιότερο πολιτισμό των ιστορικών χρόνων της ηπειρωτικής Ευρώπης που άκμασε στις Μυκήνες,  την πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης το Άργος, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το Ναύπλιο με τα δύο   πανέμορφα   φρούριά   του   (Παλαμήδι   και   Μπούρτζι),   την   Επίδαυρο,   την   Πύλο, τη Μονεμβασιά, τον Μυστρά, την Ακροκόρινθο και άλλα μνημεία που μαζί με τα εκθέματα των μουσείων και τη σύνδεση με την Ολυμπία συναποτελούν ένα μοναδικό δίκτυο-μαγνήτη για την προσέλκυση και αξιοποίηση ισχυρού τουριστικού ρεύματος».

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Ακολούθησαν συνεδριάσεις με ομιλητές 13 υπουργούς και υφυπουργούς, παρεμβάσεις από δημάρχους, αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς φορείς. Σήμερα είναι η δεύτερη και τελευταία μέρα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που κλείνει στις 19:30 το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Δείτε LIVE τις Συνεδρίες ΕΔΩ

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου