ΠολιτισμόςΑρχείο

Πολιτεία και Πολίτης στο Λύκειο Επιδαύρου

Το Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές θερινό σχολείο Αρχαίου Δράματος, μετά την επιτυχημένη πρώτη χρονιά λειτουργίας του με 121 σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών, Ακαδημιών Θεάτρου και Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών από 11 χώρες του κόσμου, συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά και θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους (2-16 Ιουλίου και 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου).

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τη φετινή διοργάνωση άνοιξαν. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το http://greekfestival.gr/gr/epidaurus_lyceum.

Ο εκπαιδευτικός θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του δήμου Επιδαύρου.

Η φετινή θεματική «Πολιτεία και Πολίτης» θα διαπνέει το πρόγραμμα σπουδών και εκδηλώσεων του Λυκείου, ενώ τα βιωματικά εργαστήριά του θα εστιάσουν στη σπουδαιότητα του χορού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, ως στοιχείο κομβικής σημασίας για την έννοια του πολίτη.

Λύκειο Επιδαύρου

Οι καθηγητές που πρόκειται να διδάξουν την φετινή χρονιά είναι:

  • Μάρτα Γκουρνίτσκα, σκηνοθέτρια και ιδρύτρια της ρηξικέλευθης ομάδας «Χορός Γυναικών»
  • Mαρία Σμάεβιτς, ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδικός του συστήματος βιομηχανικής κίνησης στο διάσημο ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Γκίτις,
  • Τζαγιαχαντράν Παλαζύ, διεθνώς αναγνωρισμένος ινδός χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Κινητικών Τεχνών Ατακαλάρι
  • Πίτσετ Κλουνσούν, ταϋλανδός, χορευτής και χορογράφος
  • Τσι, ηθοποιός και καθηγήτρια κινεζικής όπερας στη Θεατρική Ακαδημία της Σανγκάης
  • Ενρίκο Μποναβέρα, ηθοποιός του Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου
  • Ντένις Ράιντ, αμερικάνος σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής
  • Ρομπέρτο Ρομέι, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Λυκείου
  • Σαντζό Γκανγκούλι, δημιουργός του μεγαλύτερου πολιτικοκοινωνικού θεατρικού δικτύου στην Ινδία
  • Λίλο Μπάουρ, συνεργάτιδα του Théâtre de Complicité
  • Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτρια

Οι κύκλοι του Λυκείου θα κορυφωθούν με δυο παρουσιάσεις στο Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και στο Αρχαίο Στάδιο, ανοιχτές στο κοινό. Την καλλιτεχνική επιμέλεια θα αναλάβουν η Πατρίσια Απέργη και η Ομάδα Griffon – Ιωάννα Πορτόλου, Γιάννης Νικολαΐδης και Σεσίλ Μικρούτσικου.

Λύκειο Επιδαύρου

Παράλληλες Δράσεις

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου, συνεχίζεται στην Αργολίδα το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα», επίσης σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο. 

Το καλοκαίρι οι γονείς που έρχονται στην Επίδαυρο θα έχουν τη δυνατότητα να εμπιστευτούν και φέτος τα παιδιά τους στους θεατροπαιδαγωγούς που καθοδηγούν το εργαστήρι «Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά», με θέμα κάθε φορά αφιερωμένο στο έργο που παίζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Το Πρόγραμμα

Πρακτικά Εργαστήρια (Καθημερινά κατά τη διάρκεια του προγράμματος– μόνο για τους σπουδαστές του Λυκείου Επιδαύρου)

Α’ ΚΥΚΛΟΣ (2-16 Ιουλίου 2018)
1. Μαρία Σμάεβιτς
2. Λίλο Μπάουρ
3. Ντέννις Ράιντ
4. Μάρτα Γκουρνίτσκα
5. Πατρίσια Απέργη

Β’ ΚΥΚΛΟΣ (18 Ιουλίου -1 Αυγούστου 2018)
1. Σαντζόι Γκανγκούλι
2. Πιτσέτ Κλουντσούν
3. Φραντσέσκο Ορίγκο – Ενρίκο Μποναβέρα
4. Γεωργία Μαυραγάνη
5. Griffón Dance Company

Διαλέξεις / Masterclasses / Θεωρητικά εργαστήρια:
1. Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Θεατρολόγος- σκηνοθέτις
2. Ευφημία Καρακάντζα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
3. Άννα Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.