ΚοινωνίαΑρχείο

Σε ελεύθερη πτώση η κρατική επιχορήγηση του Νοσοκομείου Άργους

Σε Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό των δομών υγείας της Αργολίδας από την έκτακτη επιχορήγηση για το έτος 2017 απάντησε ο Παύλος Πολάκης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αντί για την έκτακτη επιχορήγηση απαντά για την τακτική, και μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα ποσά. Σε ότι αφορά το 2017 για το νοσοκομείο Άργους προβλέπονται πιστώσεις εξόδων συνολικού ύψους 4.652.917,70 €, οι οποίες ακόμα δεν έχουν εγκριθεί, ενώ για το 2018 το αντίστοιχο ποσό πέφτει στο 1.774.644 €.

Αυτό απ’ ότι φαίνεται θα ισχύσει για όλα τα νοσοκομεία της χώρας αφού από τα 1,712 δις του 2017, η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 πέφτει στα 786 εκατ. €, δηλαδή λιγότερα από τα μισά!

Σε ότι αφορά την έκτακτη επιχορήγηση να σημειωθεί πως έχει γίνει αύξηση στα αποθεματικά κατά 50% και έχει συμπεριληφθεί μέσα σε αυτήν το νοσοκομείο του Ναυπλίου με ένα μικρό ποσό 19.948 ευρώ για αντλίας θερμότητας.

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και ο απρόσκοπτος εφοδιασμός τους στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.

Οι εγκεκριμένες πιστώσεις εξόδων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οικονομικό έτος 2018, ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 1,712 δισ. €. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους, στον υπό έγκριση προϋπολογισμό του για το τρέχον έτος θα προβλεφθούν πιστώσεις εξόδων συνολικού ύψους 4.652.917,70 €.

Σχετικά με την επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ανωτέρω Εισηγητική Έκθεση, το Υπουργείο Υγείας θα διαθέσει, το έτος 2018, στα Νοσοκομεία ΕΣΥ το ποσό των 786 εκ. € συνολικά, προκειμένου να αποπληρωθούν υποχρεώσεις παρελθούσας και τρέχουσας χρήσης. Εξ’ αυτών, στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους, θα διατεθούν τα 1.774.644 € για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του.

Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φορέων εποπτείας του, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών».