ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τι έχει κάνει ο Δήμος Ναυπλιέων για τα αδέσποτα

Πιέσεις για προσαρμογή των δήμων στη νομοθεσία που αφορά στη διαχείριση Αδέσποτων ζώων συντροφιάς ασκεί το αρμόδιο υπουργείο επιχειρώντας να κάνει μια καταγραφή της κατάστασης σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος Ναυπλιέων επιχειρώντας να προσαρμοστεί έστειλε το απαιτούμενο έγγραφο από τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους δήμους που δεν έχουν απαντήσει.

Σε απάντηση του εγγράφου Τσιρώνη ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει πως δεν έχει λάβει ως σήμερα χρηματοδότηση για πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. 

Σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη ως απάντηση στον αν. υπουργό, οι ενέργειες που έχουν γίνει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή του Ναυπλίου έχουν ως εξής:

  1. Έχει συσταθεί πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  2. Έχει συγκροτηθεί συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων. 
  3. Έχει οριστεί διαχειριστής του Προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ναυπλιέων. Πρόκειται για την κ. Νίκη Παναγή. Τα τηλέφωνα για καταγγελίες  πολιτών είναι : 2752361307 & 2752361300 ([email protected]).
  4. Έχει υπογράψει διαδοχικές ετήσιες συμβάσεις από την δημοσίευση του Νόμου, δηλαδή από το έτος 2012 με ιδιώτη κτηνίατρο (Κωνσταντίνος Χασάπης) για εργασίες παροχής κτηνιατρικής φροντίδας (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, κ.λ.π.) καθώς και στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς που περισυλλέγονται από κοινόχρηστους χώρους ή δημόσιες εγκαταστάσεις του Δήμου Ναυπλιέων.
  5. Είχε ανατεθεί σύμβαση σε κέντρο φιλοξενίας ζώων, η παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων ύστερα από την παροχή κτηνιατρικής φροντίδας και μέχρι την αποθεραπεία τους και την επαναφορά  στο φυσικό τους περιβάλλον, έναντι ποσού 10.000,00€, εις βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2017. Η ανωτέρω ενέργεια κρίθηκε απαραίτητη λόγω του ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε υποδομή με κατάλληλες σχετικές εγκαταστάσεις ούτε και λειτουργία Δημοτικού κτηνιατρείου.
  6. Έχουν πραγματοποιηθεί για το έτος 2016 και για το έτος 2017 οι παρακάτω ενέργειες:

Α/Α

Ηλεκτρονική Σήμανση Σκύλων

Αντιλυσσικοί Εμβολιασμοί

Σκύλων

Στειρώσεις

Σκύλων

Εμβολιασμοί Αποπαρασιτώσεις

Σκύλων

Υιοθεσίες

Σκύλων

Έτος 2016

80

80

60

80

40

Έτος 2017

70

70

50

70

3