ΡεπορτάζΑρχείο

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Ναυπλίου για τον Τούρκο ποιητή Hasan Biber

Εκδικάζεται αυτή την ώρα στο Εφετείο Ναυπλίου η υπόθεση της έκδοσης του Τούρκου ποιητή και συνδικαλιστή Hasan Biber. Έξω από τα δικαστήρια είναι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι από οργανώσεις, οι οποίοι άπλωσαν πανό, ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης στον Τούρκο ποιητή και συνδικαλιστή έχουν εκδώσει ο Συλλογος Λιμενεργάτων του Ναυπλίου, η Λαική Ενότητα Αργολίδας κ.α. 

Ο Hasan Biber ήταν επί χρόνια Πρόεδρος του Συνδικάτου Λιμενεργατών Τουρκίας (TÜRK-İŞ LİMAN İŞÇİLERİ), με συμμετοχή στο Δ.Σ. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Μεταφορών (ITF).

Όταν προφυλακίσθηκε για τις συνδικαλιστικές δράσεις του, στάθηκαν αλληλέγγυοί του με δράσεις οι λιμενεργάτες της Ελλάδας και διαφόρων άλλων χωρών.

Έχει επίσης εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και είναι ένας αγωνιστής που αφιέρωσε όλη του ζωή του στον αγώνα των εργατών.

Το 2011 συνελήφθη στη Χίο και προφυλακίσθηκε. Τότε η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή του από την Ελλάδα, εξασκώντας πιέσεις. Το Εφετείο αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας. Κατά της απόφασης αυτής ξεκίνησε απεργία πείνας μόνο με νερό, ζάχαρη και αλάτι, με συνέπεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε δύσκολη κατάσταση. Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας και μετά από 53 μέρες ο ίδιος σταμάτησε την απεργία πείνας.

Τώρα, δεύτερη φορά, η Τουρκία ξαναζητά την έκδοσή του, με τις ίδιες κατηγορίες. Κατά τους Τούρκους, ο Hasan Biber συγκαταλέγεται στους υπόπτους των επιθέσεων που οργανώθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Γενικό Αρχηγείο του Κόμματος ΑΚ στην Άγκυρα.