ΡεπορτάζΑρχείο

Τι αποφάσισε το Εφετείο Ναυπλίου για τον Τούρκο ποιητή Hasan Biber

Εκδικάστηκε η υπόθεση του Τούρκου ποιητή και συνδικαλιστή Hasan Biber στο Εφετείο Ναυπλίου με το δικαστήριο να αποφασίζει να μην εκδοθεί στην Τουρκία, όπου και θεωρείται ύποπτος από το καθεστώς Ερντογάν για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για απόρριψη του τουρκικού αιτήματος, επειδή θεωρεί ότι η διώξη γίνεται λόγω των πολιτικών φρονημάτων του Biber.

Έξω από τα δικαστήρια από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι από οργανώσεις, οι οποίοι άπλωσαν πανό, ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης στον Τούρκο ποιητή και συνδικαλιστή είχαν εκδώσει ο Συλλογος Λιμενεργάτων του Ναυπλίου και η Λαική Ενότητα Αργολίδας.

Εφετείο Ναυπλίου Hasan Biber

Οι δικαστικές περιπέτειες για τον Hasan Biber -ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου- και τους συντρόφους του δεν έχουν τελειώσει καθώς πρόκειται να δικαστούν και για άλλες υποθέσεις. Παράλληλα εκκρεμεί η αίτησή τους για άσυλο στην Ελλάδα. 

Ο Hasan Biber ήταν επί χρόνια Πρόεδρος του Συνδικάτου Λιμενεργατών Τουρκίας (TÜRK-İŞ LİMAN İŞÇİLERİ), με συμμετοχή στο Δ.Σ. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Μεταφορών (ITF). Έχει επίσης εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και είναι ένας αγωνιστής που αφιέρωσε όλη του ζωή του στον αγώνα των εργατών.

Το 2011 συνελήφθη στη Χίο και προφυλακίσθηκε. Από τότε η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοσή του από την Ελλάδα, εξασκώντας πιέσεις, καθώς συγκαταλέγεται στους υπόπτους των επιθέσεων που οργανώθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Γενικό Αρχηγείο του Κόμματος ΑΚ στην Άγκυρα.