ΚοινωνίαΑρχείο

Αγωνία για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Την «εργασιακή ομηρία» στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» στην Αργολίδα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αναδεικνύει ο Γιάννης Μανιάτης και άλλοι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σχετική ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη κι Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Ε. Αχτσιόγλου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, την αναπλήρωση των κενών θέσεων, την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων υλικοτεχνικών μέσων, κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στις δομές έχουν προσληφθεί προ 15ετίας μέσω Α.Σ.Ε.Π. και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στην πλειοψηφία των δομών του ΒΣΣ παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος βασίζεται κυριολεκτικά στο φιλότιμο και τη θέληση των εργαζομένων.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής σας για άμεση και οριστική επίλυση του εργασιακού προβλήματος στο ΒΣΣ, οι  εργαζόμενοι εξακολουθούν και παραμένουν απλήρωτοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ δεν έχει υπογραφεί ακόμα νέα προγραμματική σύμβαση.

Από σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε 24ωρη απεργία ζητώντας να δοθεί οριστική λύση που να διασφαλίζει ως θεσμό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, καθώς κάνουν λόγο για «15ετή ομηρία».  Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται ακόμα, η καταβολή δεδουλευμένων, η αναγνώριση και καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους oικογενειακούς βοηθούς, η κάλυψη των κενών θέσεων απασχόλησης και η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, καθώς -όπως αναφέρουν- είναι επικίνδυνα προς χρήση.

Για το ίδιο θέμα έχει υποβάλει ερώτηση και ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, ενώ τη συμπαραστασή του στους εργαζόμενους έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Πέτρος Διολίτσης