ΟικονομίαΑρχείο

Χάθηκαν οι προθεσμίες για τη φέτα

Την άμεση υποβολή των παραιτήσεων όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα ζήτησε χθες με επιστολή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καταλογίζοντάς τους την ευθύνη για την απώλεια της προθεσμίας υπογραφής των συμβάσεων του Προγράμματος Προώθησης της Φέτας (ΠΟΠ) «Feta PDO. Let’s get real!». Το πρόγραμμα αφορούσε σε ενέργειες προώθησης της φέτας σε δύο ομάδες χωρών: Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία (ύψους 3.317.000 ευρώ) και ΗΠΑ – Καναδά (3.835.320 ευρώ).

Η υπόθεση «φέτα» δεν φαίνεται να είναι απλώς μια υπόθεση γραφειοκρατικής «καθυστέρησης». «Την αποκλειστική ευθύνη για τη σύννομη και εμπρόθεσμη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας την έχετε εσείς ως αναθέτουσα αρχή», αναφέρει στην επιστολή του προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα ο κ. Αποστόλου. Αξιοσημείωτη η αναφορά περί «σύννομης» διαδικασίας, καθώς η διαδικασία συνάντησε αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης κάνοντας λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης:

«Η ανικανότητα και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα κορυφώθηκε με την ανικανότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου, να διασφαλίσει τις προθεσμίες σύναψης των συμβάσεων για τα Προγράμματα Προώθησης της φέτας ΠΟΠ.

Τα προγράμματα αφορούσαν στην προώθηση της φέτας ΠΟΠ με περίπου 7.000.000€ στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, με μέσο ποσοστό χρηματοδότησης 80% από την Ε.Ε. Στόχος τους η ανάδειξη της ποιότητας, της παράδοσης και της μοναδικότητας της φέτας ΠΟΠ, ώστε να κατακτήσει τις αγορές αυτές.

Η κυβέρνηση δεν διασφάλισε την υπογραφή των συμβάσεων στην τελική ημερομηνία της 13.05.2018. Για να κρύψει την ανικανότητά του ο αρμόδιος Υπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που ο ίδιος όμως είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή.

Ανίκανοι στα μεγάλα, ανίκανοι και στα μικρά.

Ανίκανοι να υπερασπισθούν την ελληνική φέτα ΠΟΠ που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν με ποιότητα και αξιοπιστία.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι η ελληνική κτηνοτροφία θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητά μας στο νέο Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας μετά το μνημόνιο Τσίπρα.

Μοναδική λύση οι εκλογές τώρα για διακυβέρνηση της χώρας με βάση το προοδευτικό πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής για ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κτηνοτροφία, για προοπτική στους κτηνοτρόφους της Αργολίδας».