ΠολιτικήΑρχείο

Βίτσας καλεί Τατούλη για μετανάστες στην Πελοπόννησο

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας πραγματοποίησαν συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με φόντο το μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Αττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού και του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κωνσταντίνο Αγοραστό και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στη συνάντηση, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση, ως προς το προσφυγικό αλλά και το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο και την απαραίτητη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων. 

Ο Υπουργός υπογράμμισε, την ανάγκη για διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να προχωρήσει ο ισομερής καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας ενώ ανέπτυξε και τους βασικούς άξονες, που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής ένταξης, ως προς την πρώτη υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε ότι σε σχέση με την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες ανάμεσα στις παροχές και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με αυτά που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες, ούτως ώστε να μη δίνεται χώρος σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Συνεπώς, χρειάζεται στρατηγική και σοβαρές πολιτικές, όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Το μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση. Το 2018 συγκριτικά με το 2017 υπάρχει αύξηση των ροών. Εμείς είμαστε διαχρονικά παρόντες στα δύσκολα. Ωστόσο, παρ’ όλο που από την πρώτη στιγμή βοηθήσαμε και βοηθούμε, όταν και όπως μπορούμε, οι προτάσεις μας ως  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας δεν εισακούστηκαν».

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου υπογράμμισε την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχουν νόημα οι αέναες συζητήσεις. Περιμένουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα».

Τέλος, κοινή θέση των Περιφερειαρχών είναι ότι, αν κι εφ’ όσον, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίσει να συμμετέχουν οι Περιφέρειες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, να συμμετέχουν θεσμικά, με συγκεκριμένο ρόλο τόσο στην υποδοχή όσο και την ένταξη.