ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Νόμος η απλή αναλογική για τους Δήμους – Νέα πρόκληση για τους δημάρχους της Αργολίδας

Με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά υπερψηφίστηκε το σύστημα της Απλής Αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (πλην του Κ.Κατσίκη), υπέρ ψήφισαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ. Πρόκειται για τα άρθρα 28 και 56 του νομοσχεδίου που έγινε πια νόμος.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 υπερψηφίστηκε με 150 υπερ και 123 κατά. Υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Τέλος με 150 και 149 ψήφους αντίστοιχα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 6 και 46 που αφορούν την μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ετσι οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, την ημέρα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα στις 26 Μαϊου 2019.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας στην ολομέλεια της βουλής: «Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» διαγράφει πλέον οριστικά πρακτικές που πολλοί όψιμα εξορκίζουν αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να αλλάξουν».