ΕκδηλώσειςΑρχείο

Μία Αντιγόνη με άρωμα Ελληνικής επαρχίας στη Μικρή Επίδαυρο

Η δημοφιλέστερη – μαζί με τον «Οιδίποδα» – τραγωδία του Σοφοκλή, ήδη από τα αρχαία χρόνια, η «Αντιγόνη», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Παλαιά Επίδαυρος – Αργολίδα), στις 20 και 21 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται στη Θήβα, μετά την εμφύλια σύρραξη που οδήγησε ταυτόχρονα στον θάνατο τους δύο αντίπαλους αδερφούς, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Ο βασιλιάς Κρέοντας διατάζει να ταφεί με τιμές ο Ετεοκλής, αφήνοντας άταφο τον Πολυνείκη, ως εχθρό της Θήβας. Όμως, η αδερφή τους, η Αντιγόνη, αρνείται να υπακούσει στην εντολή. Μετά τη σύγκρουσή της με την αδερφή της, Ισμήνη, η οποία αρνείται να τη βοηθήσει, αποφασίζει να θάψει μόνη της τον Πολυνείκη, με συνέπεια να συλληφθεί και να καταδικαστεί από τον βασιλιά να θαφτεί ζωντανή.

Άκαμπτος, ο Κρέοντας εμμένει στην απόφασή του, ακόμα και μετά τις ικεσίες τού – ερωτευμένου με την Αντιγόνη – Αίμωνα, του γιου του, και δεν υποχωρεί παρά την τελευταία στιγμή, όταν ο μάντης Τειρεσίας τον κάνει να δει ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει την καταστροφή του. Όταν αλλάζει γνώμη, είναι πια αργά.

Η Αντιγόνη αυτοκτονεί μέσα τον πέτρινο τάφο της, και ο Αίμονας, αρνούμενος να δεχτεί τον χαμό της, αυτοκτονεί κι αυτός. Σειρά τώρα έχει η μητέρα του και γυναίκα του Κρέοντα, η Ευριδίκη, που κρεμιέται από απόγνωση, όταν μαθαίνει τον θάνατο του γιου της. Ο Κρέων απομένει θλιβερή φιγούρα στο τέλος του έργου, από τις κορυφαίες μορφές του τραγικού σε ολόκληρο το αρχαίο δράμα.

Αντιγόνη του Κωνσταντίνου Ντέλλα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Άνοιγμα στους Λυγουριάτες

Η επιστράτευση εκπροσώπων του Γυμνασίου Λυγουριού και του ΚΑΠΗ Δήμου Επιδαύρου φανερώνουν μια διάθεση του σκηνοθέτη να εντάξει τον σοφόκλειο μύθο αφενός στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου και τους ανθρώπους του, αφετέρου στην ελληνική επαρχία και τις παραδόσεις της που τόσο αγαπά εξάλλου και τιμά ο ίδιος στις παραστάσεις του.  

«Έκανα ένα open call στο Λυγουριό και μαζεύτηκε ένας πυρήνας περίπου είκοσι ανθρώπων. Επί τρεις μήνες, κάθε δεκαπέντε μέρες, βρισκόμουν εκεί και διαβάζαμε την “Αντιγόνη”. Ο άλλος πήγαινε να ποτίσει και μετά έκανε δέκα χιλιόμετρα με τη γυναίκα του για να έρθουν να ακούσουν για την “Αντιγόνη”. Μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο και ταυτόχρονα μικρό, καθημερινό, όπως και τα ίδια τα κείμενα που μιλούν με λόγο απίστευτα οικουμενικό για πράγματα βαθιά ανθρώπινα. Δεν αντιμετωπίσαμε, λοιπόν, το θέατρο ως αποκομμένο στοιχείο από την περιοχή του. Ήθελα σε αυτή την παράσταση να υπάρχουν κάτοικοι-φορείς του τόπου, που τον έχουν καλλιεργήσει, τον έχουν δουλέψει, αλλά αυτό να μη γίνει την τελευταία στιγμή. Είναι απίστευτη η εμπειρία να κάνεις την “Αντιγόνη” με γεωργούς ή με παιδιά γυμνασίου που ακόμα δεν την έχουν διδαχθεί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης.

Αντιγόνη του Κωνσταντίνου Ντέλλα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – δραματουργία: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας, σκηνογραφία: Ανδρέας Σκούρτης, ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη, πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης, σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής, βοηθός σκηνογράφου: Βιβιάννα Χιωτίνη, βοηθός σκηνοθέτη – επιμέλεια κίνησης: Aνδρονίκη Μαραθάκη, σχεδιασμός παραγωγής: Kωνσταντίνος Σακκάς, οργάνωση – συντονισμός παραγωγής: Mαρία Βασαριώτου, εκτέλεση παραγωγής: Ιωάννα Βενετάκη, οργάνωση παραγωγής: Delta Pi, επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου. Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Παρασύρη, Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη, Ευθύμης Χαλκίδης. Στην παράσταση, συμμετέχουν: Οι μαθητές / απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας: Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος, Στυλιανός Βλαχοδήμος, Δημήτρης Μεντεσίδης, Χρήστος Zγούρoς – Μαθητές του Γυμνασίου Λυγουριού, δήμου Επιδαύρου – Μέλη του ΚΑΠΗ δήμου Επιδαύρου.

Αντιγόνη του Κωνσταντίνου Ντέλλα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Πληροφορίες:

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Παλαιά Επίδαυρος – Αργολίδα. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 10 έως 25 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 – 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.