ΟικονομίαΑρχείο

2 εκατ. ευρώ για Open Mall στο Ναύπλιο

Το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου και ο Δήμος Ναυπλιέων εφόσον υποβληθέι και αξιολογηθεί θετικά πρόταση για την δημιουργία Open Mall στο Ναύπλιο.  

H δημιουργία ενός «ανοιχτού Mall» μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ήταν το αντικείμενο και της ημερίδας που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου με την υποστήριξη του Δήμου χθες 30 Ιουλίου σε ξενοδοχείο της πόλης. Εισηγητής ήταν ο Γρηγόρης Τσενές, εκπρόσωπος οικονομοτεχνικής εταιρείας που ασχολείται με ανάλογα προγράμματα

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και δίνει τη δυνατότητα στον δήμο όσο και στον Εμπορικό Σύλλογο κάθε περιοχής να χρηματοδοτηθούν για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα που τελικό σκοπό έχουν την τόνωση της εμπορικής κίνησης.

Ημερίδα για Open Mall στο Ναύπλιο

Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή ενός ικανού αριθμού επαγγελματιών οι οποίοι, εν τέλει, θα ωφεληθούν από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν έτσι ώστε η περιοχή να καταστεί περισσότερο επισκέψιμη και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, παρέχοντας ποιοτικότερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου Κώστας Βερδελής, με τη συνεργασία του δήμου το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον εμπορικό κόσμο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μπούκουρης, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων Πόπη Καλκούνου και φυσικά πολλοί έμποροι της πόλης.

Ημερίδα για Open Mall στο Ναύπλιο

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα:

 

Οι προϋποθέσεις για την επιλογή της περιοχής:

1.) Να είναι εμπορική περιοχή στα χωρικά όρια αρμοδιότητας του Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας με πληθυσμό 5.000 – 320.000 κάτοικων, με το μήκος της εμπορικής περιοχής να είναι τουλάχιστον 400 μέτρα εμπορικού δρόμου ή δικτύου εμπορικών δρόμων και

2.) Να υπάρχουν πολιτιστικοί ή/και φυσικοί πόροι – δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων χρήσεων.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η:

1.) Συμμετοχή του 70% τουλάχιστον των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων, δηλ. ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης

2.) Συμμετοχή τουλάχιστον 50 τέτοιων επιχειρήσεων (Μπορούν να συμμετάσχουν και εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όροφο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής των ισόγειων εμπορικών επιχειρήσεων, άλλες επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά ιατρεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι-θέατρα, κέντρα αισθητικής), οι οποίες όμως δεν προσμετρούνται στους παραπάνω ελάχιστους περιορισμούς, κενά εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του συνολικού αριθμού των συμμετεχουσών εμπορικών επιχειρήσεων.

Open Mall

Ο Δήμος θα αναλαμβάνει να σχεδιάσει:

1.) Την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η οποία είναι υποχρεωτική και υλοποιείται από τον Δήμο μέχρι το 85% (μέγιστο) του επιλέξιμου Προϋπολογισμού του, (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: αναβάθμιση/κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, χώρων ανάπαυσης , ανάπλαση πλατειών/περιβάλλοντος χώρου μνημείων, κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων ή απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αποκατάσταση/ανάδειξη μνημείων, βελτίωση μικροκλίματος: πάρκα τσέπης, φυτεύσεις ψηλού πρασίνου & δενδροστοιχιών, ανάδειξη υδάτινου στοιχείου, παρεμβάσεις υψηλής σκίασης, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, κάδοι για οργανικά απορρίμματα, σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αναβάθμιση/δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης εμπορικών περιοχών χωρίς αντίτιμο, minibus τελευταίας τεχνολογίας, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, ειδικοί χώροι για αφισοκόλληση/γκράφιτι, κ.ά.),

2.) Την Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ στις δράσεις μπορούν να συμπεριληφθούν έξυπνος οδοφωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τηλεχειρισμός δημόσιων υποδομών και δικτύων, πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, κ.ά), και

3.) Τις Προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας (ενδεικτικά μπορούν να περιληφθούν: ηλεκτροκίνητα οχήματα για μεταφορά επισκεπτών αποκλειστικά στην εμπορική περιοχή από κόμβους μεταφορών, συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, ελεγχόμενης στάθμευσης & ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους στην περιοχή παρέμβασης, σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η προμήθεια και εγκατάσταση καμερών ασφαλείας).

Από τις ενέργειες 2 & 3 είναι υποχρεωτική τουλάχιστον η μία και υλοποιούνται από το Δήμο μέχρι το 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Open Mall

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα αναλάβει:

1.) Την εφαρμογή ενιαίας αισθητικής ταυτότητας εμπορικής περιοχής. Είναι υποχρεωτική και μέχρι το 100% του επιλέξιμου Π/Υ του Εμπορικού Συλλόγου. Για παράδειγμα μπορούν να επιλεγούν: διαφώτιστα στέγαστρα, ομοιόμορφα στέγαστρα, τέντες, πινακίδες & επιγραφές, χρωματισμός εξωτερικών όψεων, επενδύσεις εξωτερικών όψεων με ομοιόμορφα υλικά, κ.ά. Επισημαίνεται πως είναιυποχρεωτική η αποξήλωση όλων των μη συμβατών στοιχείων (π.χ. φωτεινές ή/και κάθετες επιγραφές).

2.) Την Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής. Αυτή η Δράση είναι προαιρετική και για την υλοποίησή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 10% (μέγιστο) του επιλέξιμου Π/Υ του Εμπορικού Συλλόγου ( Πχ.:Διοργάνωση έως 3 εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, κοινός εξοπλισμός διακόσμησης βιτρίνας/εξωτερικού χώρου. Επισημαίνεται πως Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για σχεδιασμό και αναπαραγωγή έντυπου προωθητικού υλικού.

– Photos εκδήλωσης: ert.gr (Γιάννης Γαλανόπουλος)