ΕυρώπηΑρχείο

Μια πιο δυνατή ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ενότητα στη διεθνή σκηνή, να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες τους και να γυρίσουν την πλάτη στο δηλητήριο του εθνικισμού.

Η ΕΕ πρέπει να έχει πολιτική παρουσία αντίστοιχη της οικονομικής στη διεθνή σκηνή , δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι χθεσινοί σύμμαχοι μας θα είναι σύμμαχοί μας και αύριο», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και νέες προτάσεις για την ενίσχυση της Ένωσης της Άμυνας, την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη στήριξη του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος. «Είναι παράλογο η ΕΕ να καταβάλλει το 80% του κόστους της ενέργειας που εισάγει σε δολάρια … ενώ μόνο το 2% αυτών των εισαγωγών προέρχεται από τις ΗΠΑ», είπε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια τη διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού επισημαίνοντας ότι «Το άρθρο 7 πρέπει να ενεργοποιηθεί όπου απειλούνται η ελευθερία του Τύπου και το κράτος Δικαίου», ανέφερε. «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθερία του Τύπου. (…) Ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση ». Η Ευρώπη πρέπει επίσης να προστατεύει τη δημοκρατική της διαδικασία από διεθνή και ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε: «Το ΕΚ θέλει περισσότερο από ποτέ να είναι στην καρδιά της δημοκρατίας. Πρέπει να του δώσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία στο ΕΚ καθώς είμαστε το μόνο Κοινοβούλιο στον κόσμο που δεν μπορεί να προτείνει νομοθεσία».
Αναφερόμενος στη μετανάστευση ο πρόεδρος σημείωσε ότι «όσον αφορά την Αφρική, η ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περισσότεροι πόροι: τουλάχιστον 50 δισ. Ευρώ, για να προσφέρουμε ευκαιρίες στους Αφρικανούς στις ίδιες τις πατρίδες τους και να σταματήσουμε έτσι τη μετανάστευση».