ΆρθροΑρχείο

Ο Ζεερχόφερ, ο Κολοκοτρώνης και η Γλυκιά

Θα μπορούσε να είναι επετειακή η σημερινή ανάρτηση. Δυστυχώς προκλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Ζεερχόφερ… Αν δεν τον γνωρίζετε, να σας τον συστήσω. Είναι ο Βαυαρός «υπαρχηγός» της Μέρκελ. Δεξιός των άκρων που κινδυνεύει από άλλους Δεξιούς των πιο άκρων στη χώρα του και για αυτό έχει χάσει την ψυχραιμία του και κάνει δηλώσεις που προσβάλουν την νοημοσύνη μας. Είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι η «Βαυαροκρατία θα έπρεπε να είχε διατηρηθεί στην Ελλάδα».

Η Βαυαροκρατία ήταν όμως μια εποχή ρεμούλας που απέδειξε την πλήρη ανεπάρκεια των Γερμανών. Μας έστειλαν τρεις Αντιβασιλιάδες, έναν έφηβο υποψήφιο βασιλιά και 6.000 στρατό. Δανειστήκαμε για να τους ταΐζουμε. Οι Αντιβασιλιάδες χωρίστηκαν στα δύο… και την φαγωμάρα τους την πλήρωσε ο Κολοκοτρώνης. 

Ο ένας Αντιβασιλιάς, ο Άρμανσμπεργκ, ήταν Φιλελεύθερος και γλεντζές και τα είχε βρει με τους Άγγλους. Ο άλλος Αντιβασιλιάς, ο Μάουρερ, περιστοιχιζόμενος από κάποιους «εκσυγχρονιστές της εποχής», είχε βαλθεί να φτιάξει νόμους για να καταργήσει τους αντίστοιχους του Καποδίστρια και να χτίσει ένα αυταρχικό κράτος. Ο τρίτος ήταν απλώς ένα γενναίο παλικάρι που άρεσε πολύ στις γυναίκες, ο Έϋδεκ. Οι δυο πρώτοι φαγωθήκαν. Ο Άρμανσμπεργκ και οι Εγγλέζοι άρχισαν να διακινούν κείμενα αναφορών που ζήταγαν από τον Βαυαρό Βασιλιά να μαζέψει τους Αντιβασιλείς και ιδιαίτερα τον Μάουρερ.

Χωρίς να έχει αποδειχθεί η ανάμειξη του Κολοκοτρώνη σε τέτοιες «αναφορές», ο Μάουρερ τον συνέλαβε. Έστειλε στις 14 Σεπτέμβρη ένα απόσπασμα από Χωροφύλακες, υπό τον μοίραρχο Κλεώπα και συνέλαβε τον Κολοκοτρώνη. Η σύλληψη έγινε στην Γλυκιά, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. 

Γλυκιά στο Ναύπλιο

Στην φωτό είναι το μεγάλο άσπρο χωράφι, δίπλα στον δρόμο, διακρίνεται στην μια του άκρη ένα μικρό κτίσμα. Δεν τον έβαλαν στο Ναύπλιο από την Πύλη της Ξηράς, αλλά τον πήγαν από πίσω στην Αρβανιτιά και τον έμπασαν στο κάστρο από την πίσω πύλη (με τα σκαλάκια χαμηλά στην ανηφόρα του Ξενία). Κατά ειρωνεία της τύχης, από την ίδια πύλη μπήκε στο Ναύπλιο τον Δεκέμβρη του 1822, ως ελευθερωτής.

Ο Μάουρερ ήθελε να του κόψουν το κεφάλι. Έστησε μια δίκη παρωδία στο κτίριο του Βουλευτικού. Αλλά οι Εγγλέζοι ήταν πιο γάτοι από τους Βαυαρούς σε ραδιουργίες και τελικά δεν εκτελέστηκε η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά … «εκτελέστηκε» ο Μάουρερ που ανακλήθηκε στην Βαυαρία.

Αυτή την Βαυαροκρατία θέλει να μας επιβάλλει ο κ. Ζεερχόφερ και οι ομοϊδεάτες του… (αλλοδαποί τε και ημεδαποί)

ΥΓ 1 Μια πινακίδα στους Αγίους Θεοδώρους δεν θα έβλαπτε… ίσα – ίσα θα θύμιζε τα «καλά της Βαυαροκρατίας». Η φωτογραφία είναι λεπτομέρεια από άλλη που έχει δημοσιευθεί στις “παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου”.

Τόλης Κοΐνης