ΠολιτισμόςΑρχείο

Πόρτα στους τουρίστες

Άλλοι απογοητευμένοι και κάποιοι άλλοι εκνευρισμένοι έφυγαν σήμερα οι τουρίστες από το Παλαμήδι, την Τίρυνθα, την Επίδαυρο, και αλλού, καθώς βρήκαν πόρτες κλειστές. 

Ο λόγος, η απεργία που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι σε αρχαιολογικούς χώρους την Πέμπτη 11/10 για να διαμαρτυρηθούν για την πιθανή εκχώρηση πολιτιστικών μνημείων στο υπερταμείο.

Παρότι το Υπουργείο Πολιτισμού βεβαίωνε πως δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων, και έκρινε την εν λόγω απεργία άνευ αντικειμένου, οι εργαζόμενοι επέμειναν στην απόφασή τους να βάλουν λουκέτο.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα οι αρχαιοφύλακες στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καταδικάζουν κάθε φορά δηλώσεις που αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας.

Αυτό που συμβαίνει τώρα όμως ξεπερνά κάθε όριο. Καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να εκχωρήσει αρχαιολογικά μνημεία και χώρους σε δανειστές. Επίσης καμιά χώρα στον κόσμο και για κανέναν λόγο δεν έχει υποθηκεύσει την πολιτιστική της κληρονομία.

Αν λοιπόν δεν υπάρχει θέμα τότε γιατί δεν ανακαλούνται οι σχετικοί νόμοι που περιέχουν με κωδικούς την εκχώρηση στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων; Πως γνωρίζει ο κος Υφυπουργός ότι η Ακρόπολη δεν εκχωρείται; Άρα γνωρίζει ποια μνημεία και μουσεία έχουν εκχωρηθεί. Και αφού δεν υπάρχει θέμα γιατί δηλώνει επισήμως η κυβέρνηση ότι έχει γίνει λάθος ή ότι έχουν γίνει βιαστικές κινήσεις που πρέπει να διορθωθούν».