ΚοινωνίαΑρχείο

Ξεκινούν διαδικασίες για την ανέλκυση του “FatherMurphy” από τον βυθό του Πορτοχελίου

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες χαρακτηρισμού του ιστιοφόρου “FatherMurphy” ως ναυάγιο από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τον όσο το δυνατόν ταχύτερη ανέλκυσή του, όπως άλλωστε επιθυμούσε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής.

Το σκάφος που ήταν εγκαταλελειμμένο επί χρόνια μέσα στον κόλπο του Πόρτοχελίου, είχε βυθιστεί στις αρχές του Σεπτέμβρη. Παρά τις επίμονες οχλήσεις της δημοτικής αρχής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, κανείς δεν είχε σπεύσει να απομακρύνει το 23.17 μέτρων ιστιοφόρο από το σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η βύθισή του. 

Για το θέμα είχε απευθύνει ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος έλαβε την παρακάτω απάντηση:

«Το ιστιοφόρο (Ι/Φ) σκάφος ‘FATHERMURPHY’ την 9-9-2018 παρουσίασε μεγάλη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την ημιβύθισή του. Για το συμβάν ενημερώθηκαν σχετικά τόσο η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, για τη διενέργεια προανάκρισης, όσο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ΔΛΤ) Ερμιονίδας, στην αρμοδιότητα του οποίου σύμφωνα με τον ν.2881/2001 βρίσκεται το σκάφος, για τις δικές του ενέργειες. Ταυτόχρονα, από τη Λιμενική Αρχή Πορτοχελίου και το ΔΛΤ Ερμιονίδας έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΔΛΤ Ερμιονίδας, την 24-9-2018 η γνωμοδοτική επιτροπή του ν.2881/2001 του ΔΛΤ Ερμιονίδας χαρακτήρισε το σκάφος ναυάγιο. Στο εξής, για την ανέλκυση του σκάφους θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στον ν.2881/2001».