ΠολιτικήΑρχείο

Όταν το ΠΑΣΟΚ γινόταν ντελίριο για την Αργολίδα

Με τίτλο «Ειμαστε ακόμα ζωντανοί» ο τότε Υπεύθυνος Διαφώτισης Τόλης Κοΐνης, με αφορμή μια φωτογραφία κάνει έναν μίνι απολογισμό της εποχής που το ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε ντελίριο στην Αργολίδα:

ΠΑΣΟΚ 1981

Μια φωτό χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία είναι από τις 19 Οκτωβρίου του 1981. Το εκλογικό κέντρο πρέπει να είναι ή στο Κρανίδι ή στην Ερμιόνη. Την προηγούμενη το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές με 48%. Στην Αργολίδα είχε εκλέξει 2 βουλευτές (Σπήλιο Βασιλείου και Γιάννη Κουτσογιάννη) και έναν (Γιώργο Μουτζουρίδη) η ΝΔ.

Θέλω να σταθώ στην πράσινη αφίσα με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που φαίνεται στο παράθυρο πάνω από τις μεγάλες έγχρωμες με τον Αντρέα και την Μελίνα. Είναι η αφίσα που είχε βγάλει η τότε Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αργολίδας (Γραμματέας Μιχάλης Κυμπούρης, Υπ. Διαφώτισης Τόλης Κοΐνης) με τους τέσσερις υποψήφιους βουλευτές. 

Είχαμε «απαγορεύσει» τις ξεχωριστές αφίσες ως ανάχωμα στον «παλαιοκομματισμό» και τις «προσωπικές στρατηγικές». Τουλάχιστον και οι τέσσερις υποψήφιοι μας τίμησαν με την στάση τους. Δεν έβαλαν το χέρι στο μέλι. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί τους (με τους δύο που είναι εν ζωή) αλλά τους λέει καλημέρα με σεβασμό. Και οι δυό που έχουν φύγει (ο Γιάννης Οικονομόπουλος και μπάρμπα Μήτσος Παπαϊωάννου) έχουν αφήσει την μνήμη ανθρώπων που αγωνίστηκαν και δεν εκμεταλλεύτηκαν γνωριμίες και κομματικές ταυτότητες… Το ίδιο και όλα τα μέλη της τότε Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας, είτε είναι στην ζωή είτε μας έχουν αφήσει.

Την ίδια ώρα που κάποιος φωτογράφιζε την σκηνή αυτή, στο Ναύπλιο συνάντησα μια μοναδική εμπειρία: Πηγαίνοντας στο γραφείο του Σπήλιου, στο στενάκι πίσω από τα ΚΤΕΛ, συνάντησα το αδιαχώρητο. Κόσμος που μέχρι χθες δεν μας ήξερε ή έφτυνε στον κόρφο του όταν περνάγαμε δίπλα του, ερχόταν για συχαρίκια … Μεταξύ μας έτρεχε να προλάβει ρουσφέτια!!! Εκεί ήταν η μεγάλη μας ήττα… Δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε την Οργάνωση του Κινήματος αλώβητη από τους θεσιθήρες και τα πάσης φύσεως λαμόγια… 

Βέβαια, με τα τωρινά μας καταστατικά έρχονται και ψηφίζουν στις εσωκομματικές μας εκλογές όχι μόνο θεσιθήρες και λαμόγια αλλά και μέλη άλλων κομμάτων!!!… Οι Νομαρχιακές εκλέγονται μια φορά στο τόσο, δεν κάνουν κανενός είδους απολογισμό, και υπάρχουν μέλη τους που δεν πατάνε ποτέ σε συνεδριάσεις – τα έχουν εκλέξει μηχανισμοί και τα έχουν βάλει στη ναφθαλίνη για καμιά κρίσιμη ψηφοφορία.

Πάντως ο στόχος ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ παραμένει… το λάθος μας ήταν πρώτα ότι τον μολύναμε με το ρουσφέτι και μετά ότι βάλαμε νερό στο κρασί μας σε ότι έχει σχέση με την ΕΟΚ (Το ΝΑΤΟ ακολουθεί γιατί είναι από το ίδιο συνδικάτο!!!)