Από τύχη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα το βακτήριο που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα
Θέμα τύχης χαρακτήρισε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων- Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ), γεωπόνος Νίκος Θυμάκης, το γεγονός ότι δεν έχει ήδη περάσει τα ελληνικά σύνορα το βακτήριο Xylella fastidiosa. το οποίο έχει πλήξει πολλές καλλιέργειες, ακόμη και μεγάλα ελαιόδεντρα, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θυμάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη έλευσή του στη χώρα μας μέσω εισαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού και τονίζει «ειλικρινά δεν βλέπω τον λόγο να φέρνουμε από έξω πολλαπλασιαστικό υλικό, όταν έχουμε ελληνικό και είναι μάλιστα και άριστο».
«Ο Έλληνας φυτωριούχος πρέπει να προστατευθεί και οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, γιατί αν μας τελειώσει η τύχη και το προαναφερόμενο βακτήριο περάσει τα ελληνικά σύνορα, τότε μιλάμε για καταστροφή -μεταξύ άλλων-της αμπελουργίας και της ελαιοπαραγωγής στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Θυμάκης, προσθέτοντας «δυστυχώς εισάγουμε ακόμη μεγάλες ποσότητες φυτωριακού υλικού για κηποτεχνία και άλλα φυτωριακά είδη και από τις χώρες που ξέρουμε ότι έχουμε προσβληθεί με την Xylella fastidiosa».
«Είναι φυσικό και αναμενόμενο κάποιοι να θέλουν να ξεφορτωθούν τα προσβεβλημένα σε ορισμένες περιπτώσεις φυτά τους, όμως οφείλουμε και εμείς να προφυλάξουμε τη χώρα μας» σημείωσε και πρόσθεσε, «συμβουλεύω και συνιστώ στους Έλληνες κηποτέχνες και παραγωγούς την προμήθεια πιστοποιημένων παραγόμενων φυτών εν Ελλάδι από Έλληνες φυτωριούχους. Έχουν καθαρά, φτηνά και σωστά εγκλιματισμένα στις ελληνικές συνθήκες φυτά. Γιατί να ρισκάρουμε, εισάγοντας από τις χώρες που έχει εντοπιστεί το βακτήριο xylella fastidiosa;», διερωτήθηκε.
Ο κ.Θυμιάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την εντατικοποίηση των ελέγχων στις δύο εισόδους από όπου και δύναται να περάσουν “επικίνδυνα φυτά” στην Ελλάδα, στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
«Καθημερινά υπολογίζουμε ότι περνούν από τις προαναφερόμενες πύλες μέχρι και τρία φορτηγά που μεταφέρουν φυτά από τις ύποπτες περιοχές. Θα πρέπει λοιπόν, σε όσα φέρουν τιμολόγια για Ελλάδα, να λαμβάνονται δείγματα, για να γίνονται οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις. Αυτές διαρκούν κάποιες ημέρες (…) Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μεγάλο το διάστημα, αλλά ας αναλογιστούμε σε πραγματικά μεγέθη την καταστροφή για την οικονομία της χώρας μας, εάν το βακτήριο μπει στην Ελλάδα» υποστήριξε.
Ο κ. Θυμάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σε γνωστό πάρκο των Αθηνών, εγκαταστάθηκαν πριν δύο χρόνια, περίοδο έξαρσης στην Απούλια του προβλήματος, 46.000 εισαγόμενα φυτά από εκεί, χωρίς μάλιστα να συνοδεύονται από τα “σωστά” φυτοϋγειονομικά διαβατήρια. «Οπως καθίσταται σαφές είναι καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι κάποιο από αυτά δεν έφερε το βακτήριο Xylella fastidiosa» τόνισε.
Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στη χώρα μας εισάγουμε μεγάλα ελαιόδεντρα, «πιο φτηνά και κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού σε πολυσύχναστα ελληνικά νησιά (όπως Μύκονος και Σαντορίνη), ειδικά από την Ισπανία, όπου και το πρόβλημα είναι σημαντικό και από ‘κει πήγε και στο Βέλγιο (…) Κάποιοι, προτιμούν να πληρώνουν ως 25% φθηνότερα για την εισαγωγή αυτών των δέντρων, χωρίς όμως κανείς τους να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τον τεράστιο κίνδυνο για την ελληνική γεωργία».