ΟικονομίαΑρχείο

Τι τιμές «χτυπά» το ελαιόλαδο στην Αργολίδα – Για τι ανησυχούν οι παραγωγοί

Κοντά στα 4 ευρώ πωλούνται οι πρώτες ποσότητες ελαιολάδου στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Λακωνία.

Τα προβλήματα του καιρού και η αυξημένη παρουσία του δάκου, μαζί με άλλες ασθένειες της ελιάς, φέρνουν μειωμένη παραγωγή στο σύνολο της χώρας, με την εικόνα να ποικίλλει κατά τόπους, ενώ υπαρκτή είναι και η ανησυχία για την ποιότητα του ελαιολάδου, λόγω της αυξημένης δακοπροσβολής.

Στη Μεσσηνία η τιμή του φρέσκου μαυρολίσιου ελαιολάδου ανέρχεται στα 2,90 ευρώ το κιλό. Τη μεγαλύτερη τιμή στο φρέσκο συμβατικό ελαιόλαδο τη δίνει το τελευταίο διάστημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων της Κοζάνης, που ξεκίνησε από τα 5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα κάνει εξαγωγές και στη Γερμανία.

Πεντάευρο «χτύπησε» και η τιμή του κρητικού ελαιολάδου στο νομό Ρεθύμνου, πρόκειται όμως για βιολογικής παραγωγής και δόθηκε από ιδιώτη έμπορο.

Βέβαια η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι προβλέψεις θέλουν την τιμή να διατηρείται γενικά σε καλά επίπεδα, χαράς ευαγγέλιο για τους παραγωγούς…