ΡεπορτάζΑρχείο

Μαζεύουν πανικόβλητοι τις ελιές πριν σαπίσουν από τον δάκο

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας εξαιτίας της δακοπροσβολής και της παρακράτησης επιδοτήσεων.

Οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση και τρέχουν πανικόβλητοι να μαζέψουν τις ελιές πριν αυτές σαπίσουν από τον δάκο. Όμως δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργάτες και αυτοί οι λίγοι που υπάρχουν ζητούν υψηλά μεροκάματα.

Οι ζημιές που προκαλούνται είναι δύο ειδών, ποσοτικές και ποιοτικές. Η ποσοτική αφορά την πρώιμη συγκομιδή της ελιάς πριν την κανονική περίοδο συλλογής της. Η ποιοτική αφορά την οξύτητα της ελαιολάδου και την αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του όπως είναι η γεύση.

Επίσης οι παραγωγοί δηλώνουν πως έχουν γίνει έρμαιο στις ορέξεις των εμπόρων, οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές του ελαιολάδου εκμεταλλευόμενοι την καταστροφή από το δάκο, ενώ το κράτος όχι μόνο δεν παρεμβαίνει για την προστασία τους, αλλά αντίθετα τους οδηγεί στην εξαθλίωση παρακρατώντας και ποσό από τις επιδοτήσεις τους.

Αγροτικοί σύλλογοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε σημαντικά το πρόγραμμα της δακοκτονίας με αποτέλεσμα να σαπίζουν οι ελιές πάνω στα δέντρα πριν καλά καλά μπει ο Νοέμβρης. Γι’ αυτό ζητούν να βγει η υπηρεσία του ΕΛΓΑ και να καταγράψει την καταστροφή του ελαιοκάρπου από τον Δάκο, προχωρώντας κατόπιν στην αποζημίωση όσων επλήγησαν.