ΟικονομίαΑρχείο

Νερό στα χωράφια από τον ΤΟΕΒ Ιρίων, Δρεπάνου, Ασίνης με ρυθμίσεις στη ΔΕΗ (Vid)

Θα ποτίσουν με νερό στα χωράφια τους οι χίλιοι πεντακόσιοι παραγωγοί της Αργολίδας που έχουν κηπευτικά και εσπεριδοειδή και αρδεύονται από τους ΤΟΕΒ Ιρίων, Δρεπάνου, Ασίνης, μετά από το πράσινο φως που έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης:

«Οι ΤΟΕΒ Ιρίων, Δρεπάνου, Ασίνης έχουν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία. Απαντάω θετικά ότι πρέπει να βρούμε τη λύση ή εφόσον ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί είναι ειλικρινής και οι διαφορές ανάμεσα στον ΤΟΕΒ και τη ΔΕΗ είναι πολύ μικρές».

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γ. Μανιάτη, η ΔΕΗ ήρθε σε επαφή με όλους τους ΤΟΕΒ και ζήτησε ένα καθεστώς ρύθμισης των χρεών. «Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ νομίζω ότι ανταποκρίθηκε θετικά σε αντίθεση με άλλους ΤΟΕΒ της Ακροναυπλίας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση.

Άρα, ο ΤΟΕΒ Ιρίων, Δρεπάνου, Ασίνης νομίζω ότι έχει φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία. Εμείς ενθαρρύνουμε τις συμφωνίες αυτές. Θεωρούμε ότι έχει μπει η βάση για ένα λογικό πλαίσιο ρυθμίσεων. Άρα, στην επί της ουσίας ερώτησή σας απαντάω θετικά ότι πρέπει να βρούμε τη λύση ή εφόσον ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί είναι ειλικρινής και οι διαφορές ανάμεσα στον ΤΟΕΒ και τη ΔΕΗ είναι πολύ μικρές».
Αναφερόμενος δε, σε άλλες περιπτώσεις ΤΟΕΒ που έχουν πρόβλημα με τη ΔΕΗ, επισήμανε:

Η δεύτερη κατηγορία ήταν οι ΤΟΕΒ οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα καθεστώς ρύθμισης. Εκεί παραμένει το πρόβλημα και θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα για όσο διάστημα οι ΤΟΕΒ δεν μπαίνουν σε ένα καθεστώς ρύθμισης με τη ΔΕΗ, διότι η ΔΕΗ προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί πάντα σε ένα πνεύμα διαρκούς επιδότησης ΤΟΕΒ που αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτόν τον αποφασιστικό διάλογο.

Το τρίτο πράγμα είναι το εξής: Οι ΤΟΕΒ είχαν ένα ισχυρό άλλοθι ότι η εισπραξιμότητα που έχουν από τα μέλη τους δεν είναι η επιθυμητή και συνεπώς βρίσκονται στη μέση ενός προβλήματος το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν «αν δεν τους πληρώνουν οι αγρότες τους ΤΟΕΒ, πώς θα πληρώσουν τη ΔΕΗ;».

Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα σας θυμίζω ότι εμείς πήραμε μια νομοθετική πρωτοβουλία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το άρθρο 66 του ν. 4546 στις 12/6/2018, με το οποίο επιλύεται σειρά θεμάτων που αφορούν στα έργα και τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Μεταξύ άλλων, με την εν λόγω διάταξη, καθιερώνεται ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο είσπραξης των ΤΟΕΒ από τους αγρότες μέλη τους, προκειμένου να παρέχονται οι δυνατότητες ρύθμισης στους παραγωγούς, τους αγρότες, των χρεών που έχουν προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ