ΟικονομίαΑρχείο

Έμειναν στα συρτάρια οι μελέτες της ΔΑΟΚ Αργολίδας και τώρα τρέχουν!

Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει και φέτος το φαινόμενο της κηλίδωσης στις κλημεντίνες της Αργολίδας, ένα πρόβλημα που είχε επισημάνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας εδώ και καιρό, έχοντας μάλιστα προτείνει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του, για το οποίο απαιτείται ένα μικρό ποσό της τάξης των 15.000 ευρώ.

Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ από την πολιτεία, με αποτέλεσμα φέτος να παρατηρείται καταστροφή που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και το 100%!

Ήδη για αύριο, Παρασκευή 23/11, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη με παραγωγούς και εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας (11:00 π.μ.), για να δουν τι μπορούν να κάνουν κατόπιν εορτής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το θέμα άστραψε και βρόντηξε ο Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκτεταμένες και φέτος είναι οι ζημιές στην παραγωγή μανταρινιών “κλημεντίνης” στην Αργολίδα, εξαιτίας της επανάληψης, γι άλλη μια χρονιά, των γνωστών φαινομένων έντονων βροχοπτώσεων και ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών.

Σε πολλές περιοχές της Αργολίδας, μάλιστα, η καταστροφή φτάνει το 100%.

Όλα αυτά επειδή το Υπουργείο Γεωργίας αρνείται με αστείες δικαιολογίες να χρηματοδοτήσει το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει υποβάλλει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Αργολίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφή.

Τώρα, βρισκόμαστε δυστυχώς, γι άλλη μια χρονιά, μπροστά σε μια τραγική καταστροφή, όπου απαιτείται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

Από τον Ιούνιο του 2018, έχω αναδείξει το θέμα σε σχετική ερώτησή μου προς τον τότε Υπουργό Γεωργίας, κ. Ε. Αποστόλου. Η  απάντηση ήταν αστεία: «το Υπουργείο εξετάζει το πρόγραμμα που έχει υποβάλλει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ασθένειας της κηλίδωσης των μανταρινιών, προκειμένου να εισηγηθεί την επιχορήγησή του από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας». Προφανώς αυτή η απάντηση μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στους παραγωγούς της Αργολίδας όταν συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, γι άλλη μια χρονιά, μπροστά στα τραγικά αποτελέσματα της ανικανότητας του Υπουργείου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητάμε τα ακόλουθα:

1. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς

2. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα με τις αναγκαίες 15.000 € το πρόγραμμα που έχει προτείνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, προκειμένου να μην επαναληφθεί η καταστροφή που έχουμε μπροστά μας».