ΠολιτισμόςΑρχείο

Με διαστημόπλοιο πήγε για ποτό ο Ηρακλής από τις Μυκήνες στην Κολμάρ της Γαλλίας

Όταν μιλάμε για τον Ηρακλή, αναφερόμαστε στον Αργείο Ήρωα (στο Άργος έγινε η σύλληψή του πριν εξοριστεί η οικογένειά του στη Θήβα. Η μητέρα του Αλκμήνη ήταν κόρη του Ηλεκτρύωνα, βασιλιά των Μυκηνών, και εγγονή του ήρωα Περσέα). Αυτός λοιπόν ο Ήρωας ταξίδευσε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, από τον Καύκασο έως την Αιθιοπία και τις στήλες του Γιβραλτάρ, προκειμένου να φέρει τα μήλα των Εσπεδίδων (από την Εσπερίδα, την Δύση).

Κατά το Φερεκύδη, οι μηλιές που παρήγαγαν τους καρπούς αυτούς είχαν δοθεί από τη Γη στον Δία και την Ήρα σαν γαμήλιο δώρο. Η Ήρα φύτεψε τα δέντρα στον κήπο των θεών, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα του Άτλαντα. Οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν όμως τα μήλα, γι´ αυτό και η Ήρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στο Λάδωνα, δράκοντα με εκατό κεφάλια και γιο του Τυφώνα και της Έχιδνας.

Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να μεταβεί στον κήπο των Εσπερίδων και να του προσκομίσει τα χρυσά μήλα.

Ο Ηρακλής ταξιδεύει

Σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου, οι Εσπερίδες παρέδωσαν τα μήλα στον Ηρακλή με τη θέλησή τους, αφού πρώτα αποκοίμισαν το δράκοντα.

Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν στην άκρη της γης, πέρα από τον Ωκεανό, κοντά στο σημερινό Γιβραλτάρ. Εκεί υπήρχε το δέντρο που έκανε τα χρυσά μήλα. Όποιος έτρωγε ένα από τα μήλα έμενε για πάντα νέος. Οι φύλακες του κήπου ήταν οι νύμφες Εσπερίδες κι ένας ακοίμητος δράκος.

Η γραφική Κολμάρ, το ρόπαλο του Ηρακλή και το καλό ντόπιο κρασί (Pics)

Ο αργείος ήρωας, ο Ηρακλής, πήρε τα χρυσά μήλα και γύρισε στις Μυκήνες και τα παρέδωσε στον Ευρυσθέα. Εκείνος τα έδωσε πίσω στον ήρωα σαν δώρο. Ούτε ο Ηρακλής όμως κράτησε τα μήλα. Τα παρέδωσε στην Αθηνά, η οποία τα επέστρεψε στον κήπο των Εσπερίδων, καθώς εκεί ήταν η θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται.

Οίνος

Όμως το πέρασμα του Ηρακλή από διάφορους τόπους συνδέθηκε και με την ιστορία τους. Πριν την Κολονία βρίσκονται τα βουνά του Ηρακλέους, Χέρκουλες Μπέργε, ενώ μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα στην Γαλλία στη πόλη Κολμάρ η τοπική μυθολογία θέλει τον Ήρωα μεθά και να ξεχνά εκεί το ρόπαλό του, σημερινό έμβλημα της πόλης.

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο τρόπος που ο Ηρακλής διέσχισε χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να διεκπεραιώσει τον Άθλο του. Σύμφωνα μάλιστα με τον Έριχ φον Ντένιγκεν.

Ρόπαλο

Ο Ηρακλής «πέταξε» μέχρι εκεί με διαστημόπλοιο, ερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο την απεικόνιση της μεταφοράς του σε αρχαία αγγεία μέσα στο ποτήρι του Ήλιου.