Έτοιμο, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα το σχέδιο της Περιφέρειας για την προσβασιμότητα των Αμέα στην Πελοπόννησο
«Τομή στις πολιτικές των δικαιωμάτων των Αμεα στη χώρα» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την ομιλία του, σε μια κατάμεστη αίθουσα με πολίτες και θεσμικούς εκπροσώπους των Αμεα από όλη την Ελλάδα, το συνέδριο «Καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδανικό προορισμό για τουρισμό ΑΜΕΑ και Ιατρικό Τουρισμό», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου.
«Δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Αμεα. Όχι γιατί λείπει η γνώση και η ευαισθησία, αλλά γιατί κανένας δεν κατάφερε να αξιολογήσει πόσα έχει να κερδίσει η χώρα μας από μια ολοκληρωμένη και ολιστική πολιτική για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της μεγάλης αυτής κοινωνικής ομάδας» τόνισε ο Πέτρος Τατούλης και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή ταράζει τα λιμνάζοντα νερά.
«Μας γεμίζει ικανοποίηση η πραγματική εικόνα της κοινωνίας των πολιτών που αγωνιά και διεκδικεί»
«Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος για αυτή την πρωτοβουλία και ειδικά για αυτή την εικόνα. Δεν είναι η λαϊκίστικη «μεγαλειώδης» εικόνα. Είναι η πραγματική εικόνα των πολιτών που αγωνιούν, που διεκδικούν την ισότιμη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σε όλες τις ομάδες των πολιτών. Είναι η εικόνα της κοινωνίας των πολιτών που βγαίνουν μπροστά να βρουν λύσεις σε αναπάντητα ερωτήματα δεκαετιών» τόνισε ακόμα ο Πέτρος Τατούλης.
«Συνταγματική μας υποχρέωση η λήψη μέτρων ισοπολιτείας προς τα Αμεα»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην απόρριψη της προνοιακής λογικής για τα Αμέα και στην τήρηση των συνταγματικών υποχρεώσεων να παρέχονται από την πολιτεία ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. «Το Σύνταγμά μας υποχρεώνει τους θεσμούς και τις δομές της χώρας να πάρουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά η ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών οδηγιών και της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ μας θέτουν στην αδιαπραγμάτευτη θέση να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή τους».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης ότι το θέμα απαιτεί την αλληλεγγύη των δύο πλευρών, της κοινωνικής ομάδας των Αμεα και της εξουσίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά τους. «Δεν είναι η κρίση που δημιουργεί αυξημένα προβλήματα, αλλά η έλλειψη βούλησης και γνώσης. Είναι μια ανοιχτή προϋπόθεση που αν τη δούμε λογικά σαφώς μπορεί να δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση».
Η περιφερειακή διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα πρέπει να κάνει το γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό, είναι ωστόσο απόλυτη ευθύνη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης να ενσωματώσει όλες αυτές τις πολιτικές, που είναι υποχρεωμένη, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα μείζονα προβλήματα.
Η έννοια της προσβασιμότητας ταυτίζεται με την έννοια της αυτονομίας, ανέφερε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, καθώς είναι μια πολύπλευρη αντίληψη για τη δημιουργία περιβάλλοντος όπου ο κάθε ένας θα μπορεί, όπως όλοι οι πολίτες, να έχει τα ίδια δικαιώματα στην πρόσβαση των χώρων που ο ίδιος επιλέγει. Αυτό είναι ένα θέμα που δυστυχώς δεν γίνεται κατανοητό στη χώρα.
«Έτοιμο, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα το σχέδιο της Περιφέρειας για την προσβασιμότητα των Αμέα στην Πελοπόννησο»
Στον αντίποδα των θεωρητικών και αόριστων αναφορών και προσεγγίσεων ο κ. Τατούλης έθεσε την αναγκαιότητα της εφαρμοσμένης πολιτικής. «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε κάνει σημαντική προεργασία και έχουμε έτοιμο σχέδιο για να εφαρμόσουμε πολιτικές και να αξιολογηθούν στο αποτέλεσμά τους από τους πολίτες. Δεν είναι μόνο θέμα η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν οι υποδομές, αλλά κυρίως μια διαφορετική αντίληψη που πρέπει να ενσωματωθεί στη δραστηριότητα των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών και κυρίως των κυβερνητικών πολιτικών».
Το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως το ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης, έχει να κάνει πρώτα και κύρια με την αντιμετώπιση της προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους.
«Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μια χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αναπτυχθεί το δίκτυο προσβασιμότητας και εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στους δημόσιους χώρους. Έχουμε ήδη καταρτίσει το τεχνικό δελτίο όπου στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημοτικές αρχές για να αποκατασταθεί η δυσκολία προσβασιμότητας» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
«Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό για Αμέα υπακούοντας στη λογική και στο σύνθημα «τουρισμός για όλους» χωρίς να έχουμε δημιουργήσει τις αντίστοιχες υποδομές. Δεν μπορούμε να μιλούμε για τουρισμό των Αμέα χωρίς να δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και στις γενικότερες δημόσιες εγκαταστάσεις.
Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα εκπονηθούν οι μελέτες από τις δημοτικές αρχές για να αναπτύξουμε αυτό το σχέδιο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτήσει αυτές τις μελέτες, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δημοτικές αρχές να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα δύσκολο και στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί δυστυχώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία του και το πόσο αναπτύσσει το πολιτισμικό υπόβαθρο της κοινωνίας μας.
«Δύο camp Αμεα στην Πελοπόννησο για τη μακροχρόνια διαβίωση και κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση»
Ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή τη μελέτη για τη δημιουργία δύο camp για Αμεα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένα στο Λουτράκι και ένα στην Καλαμάτα. Θα έχουν ως βασικούς άξονες την κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα και τη μακροχρόνια διαβίωση των Αμεα σε αυτούς τους χώρους. Ταυτόχρονα σε αυτούς τους χώρους θα αναπτύξουμε πιλοτικά δύο θερμοκοιτίδες για την επαγγελματική δραστηριότητα, τουτέστιν την κατεξοχήν κοινωνική υπόσταση των Αμεα.
Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, ανεξάρτητα από τα μεγάλα λόγια, από την εξαιρετική στάση της κοινωνίας των πολιτών, δυστυχώς υφίστανται και δαιδαλώδεις αγκυλώσεις ανθρώπων της εξουσίας που στην καλύτερη περίπτωση αποκαλύπτουν έναν υφέρποντα ρατσισμό. Είναι γεγονός ότι μόλις ανακοίνωσα τη δημιουργία του camp, υψηλόβαθμο στέλεχος της αυτοδιοίκησης αποδοκίμασε αυτή την πρωτοβουλία, την απέρριψε δημόσια και δυστυχώς έδωσε την εικόνα ότι αυτό το γεγονός δεν αναπτύσσει την κοινωνική και πολιτισμική εικόνα της κοινωνίας».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να είναι εταίρος για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχευση τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων σε όλη την οργανωμένη κοινωνική ζωή των Αμεα δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. «Τα προγράμματα αυτά θα μας δώσουν καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερες δυνατότητες διεκδίκησης και προετοιμασίας για την καινούργια προγραμματική περίοδο. Απ’ την άλλη πλευρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη έχει εισηγηθεί στην καινούργια προγραμματική περίοδο να υπάρξει ειδικός κωδικός για την άρση του αποκλεισμού των ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Έχουμε ήδη μια θετική απάντηση από την Κυβέρνηση και μια θετικότατα απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Σας ευχαριστώ όλους εσάς που έχετε έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας και σας καλώ να κάνετε το ίδιο που έγινε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες. Το κίνημα των Αμεα μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας» δήλωσε τέλος ο Πέτρος Τατούλης.