ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Ίδρυμα Μπότση βράβευσε τον Ναυπλιώτη δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο

Στον Γιώργο Λυκουρέντζο απονεμήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα το Κοινοβουλευτικό Βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης» με χορηγό την Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια της 35ης απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση».

Ο Ναυπλιώτης δημοσιογράφος βραβεύτηκε για την αντικειμενική κάλυψη των εργασιών της Βουλής και την επιτυχή προβολή – ανάλυση θεμάτων της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας στην εφημερίδα «REAL NEWS» και στον ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM»

«Το Ίδρυμα Μπότση βραβεύει κάθε χρόνο τους δημοσιογράφους, τα έντυπα, τα μέσα ενημέρωσης που σέβονται το δικαίωμα των πολιτών για ενημέρωση» τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Καραγιάννης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Δημοκρατία χωρίς Δημοκρατία δεν  μπορεί να υπάρξει. Δημοκρατία χωρίς τον σεβασμό και την προάσπιση  της αξίας του Ανθρώπου δεν υφίσταται. Δημοσιογραφία και Δημοκρατία χωρίς ζώσα και ενεργεί κοινωνία με επίκεντρο τον Άνθρωπο δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους».

Η τελετή έλαβε χώρα στο Μέγαρο Σαρόγλου, Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Τα πέντε βραβεία του Ιδρύματος απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο στους:

  • ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ. Για την δημοσιογραφική της έρευνα  σχετικά με τα κυκλώματα που δρουν μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα και δημοσιεύτηκε .στην εφημερίδα « Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
  • ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Για τις δημοσιογραφικές της έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2018 στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»,  μεταξύ των οποίων  και  αυτή για τα προβλήματα στην δασοπυρόσβεση, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες μόλις  ήμερες πριν την τραγωδία στο Μάτι.
  • ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΡΗ. Για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑ. Για την πολύχρονη πορεία του  στην διεύθυνση ειδήσεων στην τηλεόραση.
  • ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ. Για την αντικειμενική παρουσίαση πολιτικών και ενημερωτικών εκπομπών στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση.

Στα ειδικά βραβεία εκτός από τον Γιώργο Λυκουρέντζο που αναφέραμε παραπάνω τιμήθηκαν οι εξής:

  • Το Κοινοβουλευτικό Βραβείο «Γιάννης Φάτσης» με χορηγό τη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στον ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για την πληρότητα κάλυψης του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχους της Βουλής των Ελλήνων στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και το «NΕWS 24/7»
  • Το Βραβείο  «Πάνος Σόμπολος» για το Αστυνομικό, Δικαστικό και Ελεύθερο Ρεπορτάζ στον ΠΕΤΡΟ ΚΑΡΣΙΩΤΗ  για την αντικειμενική κάλυψη του αστυνομικού ρεπορτάζ και την τήρηση της δημογραφικής δεοντολογία στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑLPHA TV» 
  • Το Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με χορηγό τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ στις ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ για την ραδιοφωνική τους εκπομπή « ΝΤΑΜΕΣ ΣΠΑΘΙ» στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84»
  • Το Βραβείο του Οικονομικού Ρεπορτάζ με χορηγό το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στους: ΖΩΗ ΤΣΩΛΗ για  αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα του οικονομικού ρεπορτάζ  και στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟ για την κάλυψη του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
  • Το Βραβείο Ξένου Τύπου και Ανταποκριτών « Κώστα Τσατσαρώνη» στην ΜΑΡΙΑ ΡΗΓΟΥΤΣΟΥ για την 24χρονη δημοσιογραφική της πορεία στην ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle στη Γερμανία.
  • Το Βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης» της ΕΝΩΣΗΣ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ για την έκδοση του μηναίου περιοδικού «ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» που κυκλοφορεί εδώ και 24 χρόνια συνεχώς.
  • Το Βραβείο «Δικαίας Ζαμπούνη» της  ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στον ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΟΥΝΤΑΚΗ για την 26χρονη επιτυχημένη εκδοτική του πορεία ως ιδιοκτήτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της ΚΡΗΤΗΣ»
  • Το Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας «Γιώργος Καραγιάννης» με  χορηγό το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ECI)  στον  ANΑΣΤΑΣΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ για την εκπόνηση ακαδημαϊκού προγράμματος στο περιεχόμενο και την τεχνολογία επικοινωνίας.

Επίσης απονεμήθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις στους:

ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ για την συμπλήρωση  30 χρόνων  στην αθλητική δημοσιογραφία. ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΡΙΤΣΗ για την επί 40χρόνια  ευδόκιμη δημοσιογραφική του υπηρεσία. ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗ για την ευδόκιμη πορεία στην δημοσιογραφία.  ΧΑΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ για την ευδόκιμη πορεία του ως αθλητικός ρεπόρτερ.  ΣΑΣΑ ΜΑΝΕΤΑ για τα 30 χρόνια επιτυχημένης πορείας, εκ  των πρωτεργατών  στην Ελληνική  Τηλεόραση. ΣΤΡΑΤΟ ΜΠΑΛΗ για την αντικειμενική κάλυψη του πολιτικού ρεπορτάζ και τη διεύθυνση ειδήσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς. ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟ για την αντικειμενική κάλυψη του πολιτικού ρεπορτάζ, ΣΩΤΗΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ για την συνεισφορά του στην προαγωγή της αθλητικής δημοσιογραφίας.  Στην τηλεοπτική εκπομπή  ΕRT REPORT για την ολοκληρωμένη τηλεοπτική παρουσίαση θεμάτων της επικαιρότητας. Στο περιοδικό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠΟΛΙΣ μετά από ομόφωνη απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ για την ποιοτική δημοσιογραφική παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την Ιστορία, τα Γράμματα και τις Τέχνες. Στο περιοδικό « ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ» και τον ΣΤΡΑΤΟ ΠΑΡΑΔΙΑ για τα 40 χρόνια έγκυρης  άμεσης και αντικειμενικής  ενημέρωσης μέσω του Τύπου και των Ηλεκτρονικών Μέσων θεμάτων που σχετίζονται με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Και τον  ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΟΦΟ για την συγγραφική του παρουσία σε εφημερίδες και για τα  70 χρόνια πολιτιστικής του προσφοράς  ως στιχουργός χιλίων και πλέον Ελληνικών τραγουδιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πάνος Καραγιάννης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εφέτος τίμησαν με τρείς  Ειδικές Τιμητικές Διακρίσεις:

  • Τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Διρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο για το πολυσήμαντο ποιμαντορικό του έργοκαι την εν γένει προσφορά του στον άνθρωπο.
  • Τον ηρωικό Αντιπτέραρχου  ΠΑ Γεώργιου Μπαλταδώρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής , που έδωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας της Πατρίδας μας
  • Τον Υποπλοίαρχου Λ.Σ. Κυριάκου Παπαδόπουλου, ως ελάχιστη απόδοση οφειλόμενης τιμής για την αυταπάρνηση που έδειξε στην διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στο Β. Αιγαίο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, Βουλευτές, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρέσβεις, μέλη της ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής κοινότητας.