ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο τελευταίος Ναυπλιώτης πρωθυπουργός ήταν ένας προδότης

Τελευταίος Ναυπλιώτης Πρωθυπουργός δεν είναι ο Σαμαράς… αυτόν τον ανακηρύξαμε επίτιμο Δημότη και τον μουτζώσαμε στην σχετική τελετή.

Ο τελευταίος Πρωθυπουργός που γεννήθηκε στο Ναύπλιο ήταν ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και ηγήθηκε της διορισμένης από τους Γερμανούς Κυβέρνησης της Αθήνας στην Κατοχή. Ήταν ένας από τους καλύτερους καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Αναγνωριζόταν παγκοσμίως ως κορυφή στην Γυναικολογία και Μαιευτική. Είχε πλούσια Επιστημονική και Κοινωνική δράση προπολεμικά. Εάν κάποιος ξεφυλλίσει την Ιστορία του Νοσοκομείου του Άργους (τόπο καταγωγής της μητέρας του) θα το διαπιστώσει… τον αναφέρει σαν καθηγητή της Ιατρικής, μόνον.

Πώς ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος ξέπεσε να συνεργάζεται με τους Καθηγητές της πατρίδας του; Η δικαιολογία που πρόβαλλε ο ίδιος ήταν πως το έκανε για το καλό της Ελλάδας … ήθελε, λέει, η Ελλάδα να βρεθεί μετά το τέλος του πολέμου με την μεριά των νικητών, των ισχυρών, που κατά την γνώμη του θα ήταν οι Γερμανοί. (Αν σας θυμίζει αυτό τις δικαιολογίες των μενουμευρώπηδων πριν από το Δημοψήφισμα και των ΣΥΡΙΖΑίων μετά από αυτό, δεν φταίω εγώ).

Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος

Ο Λογοθετόπουλος έγινε Υπουργός στην πρώτη κατοχική Κυβέρνηση (Τσολάκογλου) Ανέλαβε μεταξύ άλλων χαρτοφυλακίων και το της Παιδείας. (Την ίδια στιγμή και στην εξόριστη νόμιμη Κυβέρνηση Υπουργός Παιδείας ήταν πάλι Ναυπλιώτης, ο Σέκερης).

Όταν οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι ο Τσολάκογλου και οι περί αυτών στρατηγοί δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν το βόλεμά τους στην Αθήνα και να ηγηθούν εκστρατευτικού σώματος που θα πολεμούσε εναντίον των Σοβιετικών, τον έδιωξαν και έβαλαν στην θέση τους τον Λογοθετόπουλο. Ο «δικός μας» προσπάθησε να κάνει την λεγόμενη «πολιτική επιστράτευση», δηλαδή να κουβαλήσει Έλληνες εργάτες στην Γερμανία, όπου θα δούλευαν στα Γερμανικά εργοστάσια. Βρήκε αντιμέτωπο όλο τον Ελληνικό λαό, σε ογκώδη συλλαλητήρια και μαζικές απεργίες. 

Προσπάθησε ακόμη να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Μέσω Χρηματιστηρίου πουλήθηκαν χιλιάδες χρυσές λίρες και χρυσά φράγκα

Ήταν προϊόντα της λεηλασίας από τους ναζί των Εβραϊκών περιουσιών. Προφανώς αγοράστηκαν από μαυραγορίτες, δλδ την μεταπολεμική αστική τάξη.

Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος

Κάθισε μόνο τέσσερις μήνες στην Πρωθυπουργία. Τον διαδέχτηκε ο Ιωάννης Ράλλης … Όχι δεν ήταν πιο γερμανόφιλος από τον «δικό μας», αλλά είχε πρόγραμμα να φτιάξει τα Τάγματα Ασφαλείας…. Και όλα όσα έγιναν μετά.

Ο Λογοθετόπουλος μετά το τέλος του πολέμου διέφυγε στην Γερμανία, συνελήφθη από τους Συμμάχους, καταδικάστηκε ερήμην ως δοσίλογος, φυλακίστηκε για λίγο και πέθανε το 1961. Είχε τεράστια περιουσία, μεταξύ άλλων πολλών και την περίφημη «Μπουμπουλίνας» στην Αθήνα… 

Ποτέ δεν άκουσα κανέναν στο Ναύπλιο ή το Άργος να λέει ότι ήταν συγγενής του. Το σπίτι του (έχω ακούσει πως) ήταν κοντά στον Αγιώργη.

Τόλης Κοΐνης