ΆρθροΑρχείο

Η Τουρκοπούλα, η Χριστιανοπούλα και ο ερωτευμένος Άγιος Αναστάσιος

Ο Αναστάσιος, χριστιανόπουλο και ικανότατος ζωγράφος, εκ Ναυπλίου ορμώμενος, ηρραβωνίσθη το 1655 μ.Χ. μετά χριστιανοπούλας. Στο καπάκι και μετά τα λογοδοσίματα, προφανώς εξ αυτοψίας, αντιλαμβάνεται πως η χριστιανοπούλα ήταν πουτανοπούλα, ήγουν όχι και τόσο παρθένος όσο διεδίδετο, αφού τόχε δώσει πεντεξιεφτά φορές, όχι υπερβολικά πράγματα δηλαδή, αλλά διαφορετικά τα ήθη τότες. Εξ αυτού του λόγου σουτάρει χριστιανοπούλαν και χώνεται σε τουρκοπούλαν, την αρραβωνίζεται και εξισλαμίζεται, γιατί έτσι ήταν τα ήθη τότες.

Συγγενείς χριστιανοπούλας, θιγέντες, ποτίζουν με φίλτρα μαγικά τον Αναστάσιο, ώστε να κουζουλαθεί και να τον γυρίσει τον αμανέ, “πιάνουν” τα φίλτρα, σαλτάρει ο Αναστάσιος, βλέπει τουρκοπούλα σαν μίασμα και ελληνοπούλα σαν λευκή περιστερά, ξαναχωρίζει και ξαναεκχριστιανίζεται, ώστε να ματαξανααρραβωνιαστεί την πουτανοπούλα, επειδή έτσι ήσαν τα ήθη τότες.

Ο Τούρκος μπαμπάς μετά του σογιού, εξοργίζονται-με το δίκιο τους, έτσι ήταν τα ήθη τότες- πιάνουν 1η Φλεβάρη και δένουν τον Αναστάσιο σε μια ελιά, οπότε πέφτουν κάτι ψιλές, για να μαρτυρήσει ποια απ’ τις δύο θέλει πιο πολύ, ο Αναστάσιος δεν μαρτυρούσε διότι δεν θυμόταν και πάνω στο μίλα ρε-δεν θυμάμαι σας λέω, πέσαν κάτι άτσαλες και πάει ο νέος!

Οι δικοί μας βέβαια, μετά, είπαν πως ο νέος μαρτύρησε πως γούσταρε την χριστιανοπούλα, εξ ου και έλαβε τον τίτλο νεομάρτυρας.

Τη μνήμη του εορτάζουμε σήμερα και καθότι πόλη ερωτική το Ναύπλιο, όπου ως γνωστόν ήκμασε το “καμάκι”, τον χρίσαμε και πολιούχο, του χτίσαμε και ένα ναό “να” μετά συγχωρήσεως και σήμερα είμαστε κλειστά και γιορτινά και καλό μήνα να έχουμε, καλώς και τον Προκόπιο τον Πρόεδρο, τον αφιχθέντα εν ορδαίς και οργάνοις αστυνομικαίς, ίνα συνεορτάσει.

Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Κωστούρος