ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Εμφύλια σύνδρομα και τακτικές στο Άργος

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει το Άργος με την Δημοτική Αρχή, έχοντας σαφές προβάδισμα στο να διατυπώνει στρατηγικές πάνω στις οποίες θα κινηθεί ο προεκλογικός αγώνας.

Αν και αρχικά πιστέψαμε πως τα περί γυναικών του ΕΑΜ ήταν απλά μια ακροδεξιά φυσαλίδα, εν τούτοις διαφαίνεται πως καμία διχαστική δήλωση δεν ήταν τυχαία. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι άλλοι όποιοι διεκδικητές του Δήμου, αν δηλαδή πατήσουν την ακροδεξιά μπανανόφλουδα ή θα ακολουθήσουν πιο ήπιους τόνους.

Τακτική Καμπόσου

Η τακτική του σημερινού δημάρχου Άργους Μυκηνών, βασίζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και «λύσεις» θεωρώντας αλάνθαστο το ένστικτο του. Δεν απευθύνεται μόνο σε δεξιούς ή ακροδεξιούς αλλά προς όλους εκείνους που κατά την άποψή του θα μπορούσαν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του για την ανάπτυξη της πόλης, όπως αυτός την έχει οραματιστεί.

Έτσι έχουμε πλέον την μεταμφίεσή του από «Τσε κε Βάρα» σε «Πατερούλη», απαιτώντας σεβασμό και αναγνώριση, ενώ παράλληλα είναι πολύ απαιτητικός στους συνεργάτες του και στο προσωπικό του Δήμου μέχρι το σημείο να ετοιμάζονται εσωτερικές αντιδράσεις.

Παρουσιάζει τα φαινόμενα εκείνα των δημάρχων, που ότι γίνεται λάθος ή καθυστερεί η διεκπεραίωσή του, ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά πάντα οι αποκάτω. Για να μπορέσει όμως να τους ελέγχει, επέλεξε άτομα να τον πλαισιώσουν που σε κάθε περίπτωση θα του είναι ευγνώμονες για τα πόστα και την αναγνώριση που τους χαρίζουν οι θέσεις.

Μελανό σημείο για τον ίδιο στα σχέδιά του ήταν η διαγραφή του από τη ΝΔ, την οποία όμως δεν άφησε να τον εμποδίσει, πέρα από τον απόηχο των πρώτων ημερών. Εδώ περιέβαλε την ήττα με έναν «λανθάνοντα πατριωτισμό». Οι σχέσεις του με τον Βορίδη και το Μακεδονικό, αναπτέρωσαν το εγώ του παρ` όλο που κατάφερε μόλις δυόμιση λεωφορεία να γεμίσει με «Μακεδονομάχους», εκ των οποίων κάποιοι ήρθαν από την Τρίπολη και το Άστρος, ενώ διακρίναμε και κάποια μέλη της ΧΑ.

Το «Μακεδονικό» δημιουργεί «τεχνικούς εχθρούς» οι οποίοι εύκολα αποκαλούνται από τον Δήμαρχο Άργους «προδότες». Μια γραμμή που την έχει αποποιηθεί η ΝΔ, όμως ο όχλος που του «φταίνε όλοι οι άλλοι» για την εξαθλίωσή του, αποδέχεται χωρίς σκέψη τον στιγματισμό των συμπολιτών του. Ακόμα και για τις αποτυχίες του Παναργειακού είναι ικανοί να πιστέψουν πως οι Σλαβομακεδόνες έβαλαν το χεράκι τους. Η αποδοχή αυτών των απόψεων από μερίδα των ψηφοφόρων διασφαλίζει στον Δ. Καμπόσο, στήριξη από την ΧΑ έως και το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» που γέννησε τους Μπούκουρες κλπ. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Μιχαλολιάκου στο Άργος της υποψηφιότητας για Δήμαρχο κάποιου Χριστιανού από την Νέα Κίο και η γνωστή κόντρα ΧΑ με τον Καμπόσο, μέλη της και ειδικά αυτός που πρωτοστάτησε στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση ΧΑ – Καμπόσου, συνταξίδευσε για το συλλαλητήριο μαζί με άλλους Καμποσικούς, πράγμα που υποδηλώνει διαρροή προς την παράταξη Καμπόσου.

Η παρουσία Χειβιδόπουλου

Ο Τάσσος Χειβιδόπουλος, μετά από μια θητεία υπό την σκιά του Πέτρου Τατούλη, αποφάσισε από μόνος του και σε συνεργασία με παλαιότερους συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, πιστεύοντας πως μόνο αυτός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την «ρητορική» Καμπόσου.

Ανακοίνωσε μια σειρά ονομάτων προερχομένων κυρίως από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και από τον Δημόσιο Τομέα. Πέρα από μια γενικόλογη απόρριψη του Καμπόσου, θέσεις δεν ακούστηκαν γιατί θα γίνει η επεξεργασία τους αργότερα.

Πρόκειται για έναν δημαρχοκεντρικό συνδυασμό, που όμως θα λαμβάνει υπόψη του την γνώμη των συμβούλων και δεν θα επιβάλει την γνώμη του Δημάρχου σε αυτούς. Αν και ο συνδυασμός ανακοινώθηκε ως ανεξάρτητος θα κριθεί από την συμμετοχή πολιτών ευρέος πολιτικού φάσματος. Περιμένουμε και νεώτερες ανακοινώσεις προκειμένου να κατανοήσουμε προς ποιες λύσεις αποβλέπει ο συνδυασμός.

Οι εξ ευωνύμων

Την προπερασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μια ευρεία συνάντηση στο εργατικό κέντρο Άργους προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ανεξάρτητου και εξ αριστερών συνδυασμού.

Στην συνάντηση συμμετείχε και κεντροδεξιός υποψήφιος, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει σε κατάρτιση συνδυασμού, αυτοπροτείνοντας τον εαυτό του ως επικεφαλής της κίνησης. Στην συνάντηση συμμετείχαν και αυτοδιοικητικοί που το τελευταίο διάστημα είχαν αδρανήσει. Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων κέρδισε η πρόταση να σχηματιστεί αρχικά μια επιτροπή που θα συγκεντρώσει τις προτάσεις για να βγει ο Δήμος από τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Με βάση το πρόγραμμα θα κληθούν να καταθέσουν υποψηφιότητα όσοι θα θεωρήσουν ότι θα βαδίσουν πάνω σε αυτό. Δηλαδή μια εντελώς διαφορετική πορεία απ΄ ότι οι συνηθισμένοι δημαρχοκεντικοί συνδυασμοί. Δεν κατάφεραν όμως πολλοί παρευρισκόμενοι να απομονώσουν τα φασιστικά μορφώματα από όλη την Ευρώπη, από το πώς θα μειώσουν το «φαινόμενο Καμπόσος», και δεν παρασυρθούν να αναφέρονται σε πράξεις του νυν Δημάρχου που δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του Δήμου.

Αν αντιληφθούν έγκαιρα πως στόχος είναι ο Δήμος και μετά οποιοδήποτε ακροδεξιό μόρφωμα θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για να διεκδικήσουν την δημοτική αρχή. Και σε αυτό τον Συνδυασμό, σαφή αποτελέσματα του προς τα πού και με ποιόν θα κατευθυνθεί, θα έχουμε μέσα Φεβρουαρίου.

Άκης Ντάνος