Ιταλία και Πελοπόννησος: Μία ιστορία αγάπης με γερά θεμέλια
Εδώ και τρία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει ισχυρούς πολιτιστικούς και επιστημονικούς δεσμούς με τη Βόρεια Ιταλία και ειδικά με το Μιλάνο και τη Λομβαρδία γενικότερα.
Η γνωστή πρωτοβουλία της εντετ. Συμβούλου Τουρισμού και Πολιτισμού Μαντώς Μπελεγρή να συνδέσει τη προβολή της Πελοποννήσου με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ,που πραγματοποιείται πανηγυρικά στην Ιταλία και αποδίδει απτά ποιοτικά αποτελέσματα . Όπως το Φεβρουάριο του 2018 , που στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μιλάνο κατά τον εορτασμό της Ημέρας αυτής και με τη συμμετοχή πλήθους Πανεπιστημιακών Κλασσικών Φιλολόγων, Ελληνιστών και Βυζαντινολόγων , η Μαντώ Μπελεγρή παρουσίασε τη πρώτη γραπτή Ευρωπαϊκή Γλώσσα, τη «Μυκηναϊκή Γραμμική Β». Είναι η γλώσσα με την οποία « η Ευρώπη μπήκε στην ιστορία». Ο φετινός εορτασμός της Ελληνικής Γλώσσας στην Ιταλία έγινε με μια σειρά, είκοσι περίπου εκδηλώσεων, στη Νάπολη, στις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, στη Ρώμη, στο Βαρέζε και στο Μιλάνο, όπου και το επίκεντρο των εκδηλώσεων . Στη κεντρική εκδήλωση ,έλαβε χώρα στο εμβληματικό Palazzo Reale και ομιλητής ήταν ο μεγαλύτερος κλασσικός φιλόλογος της Ιταλίας Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Luciano Canfora, τιμημένος και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα . Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν μεγαλύτερη υπεραξία από πολλές δράσεις προβολής , δεδομένου ότι διοργανώνονται από την Ιταλική Φιλελληνική Εταιρεία , την Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνο , την Ελληνική Κοινότητα όλης της Ιταλίας με το συντονισμό , τη βοήθεια και την υποστήριξη του Επίτιμου Έλληνα Προξένου στο Μιλάνο, του Λάκωνα Νικόλα Σάκκαρη.
Στις εκδηλώσεις του Μιλάνο παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικός Τέρενς Κουίκ, ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, ο Πρόξενος και η Μαντώ Μπελεγρή ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο της ΒΙΤ και στο Περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έλαβε χώρα συνάντηση των ανωτέρω, στην οποία παρουσιάσθηκαν οι μοναδικές τουριστικές και πολιτιστικές δυνατότητες της Πελοποννήσου και προσδιορίσθηκαν τα δεδομένα και τα ζητούμενα της ΜΥΘΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Η Μαντώ Μπελεγρή είχε μακρά ενημέρωση από τον Πρόξενο για τις τάσεις των Ιταλών επισκεπτών. Είναι σαφές ότι το 30% των Ιταλών επισκεπτών στην Ελλάδα κατευθύνονται στην Πελοπόννησο . ΟΙ επισκέψεις γίνονται κατά το πλείστον οδικά και μάλιστα οι Ιταλοί αγαπούν να περιοδεύουν σε ολόκληρη τη Πελοπόννησο και να ανακαλύπτουν ξεχωριστές γωνιές της .Το προφίλ των Ιταλών επισκεπτών είναι υψηλό, έρχονται και δαπανούν χρήματα για τη διαμονή , τη διατροφή τους, εκτιμούν ιδιαίτερα την Πελοποννησιακή γαστρονομία και επισκέπτονται φανατικά τους αρχαιολογικούς χώρους . Οι Ιταλοί έρχονται στη Πελοπόννησο για πολλούς λόγους με πρωτεύοντα την επίσκεψη αρχαιοτήτων, μουσείων κλπ, γενικά για την πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου, την οποία θεωρούν κοιτίδα της δικής τους . Οι Ιταλοί έρχονται και ξανάρχονται στην Πελοπόννησο , με τη Μονεμβασία να αποτελεί αγαπημένο τους προορισμό .
Ευχάριστη έκπληξη κατά τη διάρκεια της έκθεσης ήταν η επίσκεψη στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου πολυμελούς ομάδας σπουδαστών του «ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ» Καλαμάτας και ειδικά των τμημάτων «Τουριστικών Μονάδων, επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Μαγειρικής Τέχνης Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής» με την συνοδεία των καθηγητών και εκπαιδευτών τους. Οι σπουδαστές στο Περίπτερο της Περιφέρειας συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Αποδ. Ελληνισμού, τον Πρόξενο, τη Μαντώ Μπελεγρή και τον Περιφ. Σύμβουλο Γ. Πετρίτση, ο οποίος επίσης εκπροσώπησε τη Περιφέρεια Πελοποννήσου στην έκθεση. Η Μ. Μπελεγρή ενημέρωσε τους σπουδαστές και τους καθηγητές τους για το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής που σχεδιάζει και πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η έκθεση ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς για το τουριστικό προφίλ της Πελοποννήσου και με τα καλύτερα αποτελέσματα για το πολιτιστικό της υπόβαθρο.
Οι Ιταλοί ευχήθηκαν Καλή Αντάμωση στη Πελοπόννησο.
Μαντώ Μπελεγρή – Περιφερειακή Σύμβουλος