ΟικονομίαΑρχείο

Ελιά Καλαμών: Πάγωσαν οι ενισχύσεις των 70€/στρέμμα από λάθος δηλώσεις στον ΟΣΔΕ!

Η λάθος δήλωση κωδικού στον ΟΣΔΕ για την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών φρέναρε απροσδόκητα τις έκτακτες επιδοτήσεις των 70€/στρέμμα για την καλλιέργεια. Χιλιάδες παραγωγοί μένουν στο αέρα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία εξαιτίας λάθους δήλωσης, ή αδυναμίας του συστήματος να υποδεχθεί τη σωστή δήλωση από τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του agrotypos.gr το πρόβλημα έχει ανακύψει το τελευταίο 24ωρο και συνίσταται στο γεγονός ότι χιλιάδες παραγωγοί ελιάς Καλαμών έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν επιτραπέζια ελιά, έτσι γενικόλογα και όχι αναλυτικά με τον κωδικό «Καλαμών», επειδή ίσως δεν έδωσαν σημασία ως θα έπρεπε ή επειδή κάποιος δεν τους το επεσήμανε.

Βάσει της εξαγγελίας Βορίδη, αλλά και το έγγραφο έγκρισης της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας, ενίσχυση δικαιούται η Καλαμών σε όλη τη χώρα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα επιλέξιμα της έκτακτης ενίσχυσης στρέμματα είναι 188.041 στρέμματα, αλλά χιλιάδες παραγωγοί αν και καλλιεργούν όντως Καλαμών, δεν φαίνονται ως τέτοιοι καλλιεργητές στο ΟΣΔΕ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι κινδυνεύουν να μην… λάβουν την ενίσχυση.

Το πρόβλημα αν δεν επιλυθεί και μάλιστα άμεσα, απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληρωμή, ακόμα και να την καθυστερήσει σημαντικά, αφού ίσως απαιτηθεί να γίνει όλη η διαδικασία εκ νέου, από την αρχή και να απαιτηθεί νέα έγκριση από την Κομισιόν!