ΚοινωνίαΑρχείο

Πρόταση για εφετείο στην Τρίπολη πυροδοτεί αντιδράσεις

Δεν είναι αντίθετος στη συγχώνευση των εφετείων και τη δημιουργία έδρας στη Τρίπολη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, Διονύσιος Λαμπρόπουλος.

Μία τοποθέτηση που πυροδότησε αντιδράσεις με τον Καλαματιανό δικηγόρο Κωνσταντίνο Μαργέλη να εκφράζει την έκπληξη και την αγανάκτησή του για τα όσα δήλωσε ο κ. Λαμπρόπουλος στην eleftheriaonline.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαργέλης σε ανακοίνωσή του:

«Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα την δημόσια διατυπωμένη, ως δήθεν προσωπική άποψη, του προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, Διονυσίου Λαμπρόπουλου, ο οποίος ανιστόρητα, απαράδεκτα, άκριτα, εξυπηρετώντας προφανώς τα συμφέροντα του αρκαδικού λόμπι, ισχυρίστηκε ότι: «Ειδικότερα, η ύπαρξη ενός Εφετείου στην έδρα της κάθε Περιφέρειας της χώρας, εν προκειμένω για εμάς στην Τρίπολη, δεν είναι παράλογη ιδέα και θα βοηθούσε στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης»! Και ότι: «Οσον αφορά εμάς, η ύπαρξη ενός Εφετείου στην Τρίπολη τέτοιου μεγέθους απαιτεί νέο Δικαστικό Μέγαρο, με σύγχρονες υποδομές και ψηφιακά συστήματα, απαιτεί υποστήριξη με μεγάλο αριθμό δικαστών και γραμματέων, απαιτεί δηλαδή πάρα πολλά χρήματα, σε μια εποχή που αυτά δεν υπάρχουν»!

Η δημόσια διατύπωση μιας τέτοιας άποψης από το εν λόγω πρόσωπο αναδεικνύει καταρχάς μία αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά.

Η εισχώρηση λογικών λογιστικού χαρακτήρα στον χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, που υποστηρίζονται παραδοσιακά από παράγοντες του αρκαδικού λόμπι και με σημερινό σύμμαχο τον πρόεδρο του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας (ο οποίος σημειωτέον είναι και υπάλληλος του Εφετείου Καλαμάτας!) και η δημόσια πρόταση του εν λόγω προσώπου για την ύπαρξη ενός μόνο Εφετείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με έδρα του την Τρίπολη, δηλαδή ειδικά για τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε ένα νέο Εφετείο με έδρα την Τρίπολη -Εφετεία που έχουν καταξιωθεί διαχρονικά στη συνείδηση όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για τη συμβολή τους στη διαδικασία απονομής του δικαίου κατά τρόπο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό-, παραβλέπουν πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο μας και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πώς ένα μέλος του σώματος των δικαστικών υπαλλήλων Καλαμάτας, την ώρα που ο κλάδος τους αναζητά τη στήριξη των Δικηγορικών Συλλόγων και των δικηγόρων στα αιτήματά τους, επιλέγει να διατυπώνει δημοσίως απόψεις που κατατείνουν στο να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συναδέλφων δικηγόρων, των πολιτών της Μεσσηνίας και του Γυθείου, εν προκειμένω της περιφέρειας του Εφετείου Καλαμάτας, να απορρυθμίζουν τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και να μην συμβάλλουν στο έργο της ταχύτερης απονομής του δικαίου, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή κατά την οποία πρόκειται για ένα ζήτημα που εκφεύγει παντελώς της αρμοδιότητας ενός δικαστικού υπαλλήλου.

Μέχρι σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ήταν σύμμαχος και αρωγός στα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων του Εφετείου μας. Είναι όμως παράδοξο και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας να προτείνει και να αποδέχεται σήμερα, εποχή ακραίων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες απαιτούν σύνεση και περίσκεψη, για την δήθεν «καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών», ως «ισοδύναμο μέτρο» τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε ένα νέο Εφετείο με έδρα την Τρίπολη.

Θέλω να ελπίζω ότι τις απαράδεκτες αυτές, δημόσια διατυπωμένες, προσωπικές απόψεις του προέδρου του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας δεν τις ενστερνίζονται τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, καθώς και κανένας δικαστικός υπάλληλος.

Εως εδώ. Οι δικηγόροι της Καλαμάτας καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν μπορούν να δεχθούν τέτοιες πρωτοφανείς απόψεις.

Κύριε πρόεδρε του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων της Καλαμάτας:

– Γνωρίζετε (αν δεν το γνωρίζετε, πρέπει να το μάθετε) ότι για τη δημιουργία του Εφετείου Καλαμάτας έχει προηγηθεί θετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία; Μήπως γνωρίζετε κάτι περισσότερο από τους κ. Αρεοπαγίτες που είχαν εισηγηθεί τότε την αναγκαιότητα  της δημιουργίας του Εφετείου Καλαμάτας, με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση ουσιαστικά των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης;

– Πώς εξηγείτε το γεγονός και ενώ τα τελευταία χρόνια, που οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται σχεδόν καθημερινά από πρωτοφανείς εισοδηματικές περικοπές από ρυθμίσεις προδήλως παράνομες και αντισυνταγματικές, να ομιλείτε ξαφνικά τώρα ότι δήθεν θα βοηθούσε στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης η κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας αλλά και του Ναυπλίου, αδιαφορώντας για τα υφιστάμενα Πρωτοδικεία, Εφετεία, Δικηγορικούς Συλλόγους και τους πολίτες των περιοχών αυτών;

Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μιας και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών».