ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γκρίνιες και εμπλοκές από «ριγμένους» υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

Πού πήγαν τα γνωστά ονόματα αυτοδιοικητικών που συμμετέχουν συνήθως στις δημοτικές εκλογές και έχουν σταθερό πόστο στα δημοτικά συμβούλια;

Δεκάδες είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανακοινώνονται καθημερινά ότι στηρίζουν τους επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών, που θα συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ονόματα στην πλειοψηφία που είναι άγνωστα στο πλατύ κοινό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το νέο «αίμα» και η ανανέωση των δημοτικών συνδυασμών, σαφώς είναι θετικό, όμως είναι έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα;

Έμπειροι αναλυτές με τα εκλογικά, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσφιλή μέθοδο των υποψηφίων δημάρχων, να κρατάνε κρυφά για το τέλος τα καλά χαρτιά τους, πράγμα που σημαίνει, ότι οι δημοφιλείς υποψήφιοι σύμβουλοι θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τί θα γίνει όμως με τις ορδές όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί; Πώς θα χωρέσουν όλοι στα ψηφοδέλτια;

Η συνήθης πρακτική είναι, όταν καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια, όσοι δεν τραβούν το κάρο και θεωρούνται ουραγοί – πλην όμως χρήσιμοι ακόμα και για την τελευταία ψήφο που θα φέρουν στον επικεφαλής – να είναι και οι ριγμένοι και να τοποθετηθούν στα τοπικά συμβούλια και όχι στο κεντρικό ψηφοδέλτιο.

Πώς όμως θα αποφευχθούν οι γκρίνιες και οι αλλαγές στρατοπέδων, απ΄ όσους θεωρούσαν ότι θα τοποθετηθούν στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εκ των πραγμάτων;

Είναι ένα ζήτημα που πιθανόν να καλυφθεί σε ένα ποσοστό με την υπόσχεση τοποθέτησής τους μελλοντικά και εφόσον εκλεγεί δήμαρχος ο εκλεκτός τους, σε θέσεις – κλειδιά, δηλαδή σε Νομικά Πρόσωπα ή σε Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Όμως κι εκεί δεν χωρούν όλοι, πέραν ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα εκλεγεί ο εκλεκτός του. Οπότε αναμενόμενες είναι οι γκρίνιες και ίσως και η αλλαγή στρατοπέδων. Δεν αποκλείεται δηλαδή, να δούμε υποψηφίους που έχουν ανακοινωθεί με τον ένα συνδυασμό, να βρεθούν απέναντι. Κάτι το οποίο το γνωρίζουν οι επικεφαλής και προκειμένου να μην εκτεθούν οι ίδιοι, ζητούν από τους υποψήφιους συμβούλους να ανακοινώνουν οι ίδιοι τον εαυτό τους ότι θα υποστηρίξουν το συγκεκριμένο συνδυασμό και όχι ο επικεφαλής.