ΡεπορτάζΑρχείο

Ξεφούσκωσε η θάλασσα μετά την πανσέληνο των σκουληκιών και έκανε …Ρίο Ντε Τζανέιρο την παραλιακή

Μια τεράστια αμμουδερή παραλία εκεί που δεν υπήρχε. Σαν αυτές στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε για μία ακόμα φορά, το Σάββατο, στην παραλία που βρίσκεται κατά μήκος της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου.

Άμπωτη στο Ναύπλιο

Η στενή λωρίδα άμμου δίπλα από το δρόμο μετατράπηκε σε μια απέραντη παραλία.

Άμπωτη στο Ναύπλιο

Ανάλογη είναι η εικόνα της άμπωτης στο λιμάνι του Ναυπλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία από τη γλίστρα σκαφών, όπου το νερό έχει υποχωρήσει.

Άμπωτη στο Ναύπλιο

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. 

Πριν από το φαινόμενο αυτό είχαμε απολαύσει την υπερπανσέληνο του Μαρτίου, που ονομάστηκε «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

Υπερπανσέληνος

24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο “διαβάσεων” της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο “άνω μεσουρανήσεων” όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σ΄ ένα τόπο και η άλλη στην κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξ άλλου και οι δύο άμπωτεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

Άμπωτη στο Ναύπλιο

Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης – Σελήνης αλλά και Γης – Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.