ΕκδηλώσειςΑρχείο

Αφιέρωμα στον ποιητή τ’ Αναπλιού Θεόδωρο Κωστούρο

O Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» και η Ένωση Συγγραφέων και λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ) μας καλούν στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της ποίησης που θα γίνει στην αίθουσα του «Παλαμήδη» (Σταϊκοπούλου 52, στην παλιά πόλη) την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 7 μμ.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στον ποιητή του Ναυπλίου Θοδωρή Κωστούρο. Ποιήματά του θα αποδώσουν ποιητές της Αργολίδας.

Την εκδήλωση θα πλουτίσουν με μελοποιημένη ποίηση ο Νότης Χασάπης, Μόνικα Παπαϊωάννου και ο Παναγιώτης Καρούμπας.

Θεόδωρος Κωστούρος εκδήλωση

Ο ποιητής Θεόδωρος Κωστούρος

Γεννήθηκε στ’ Ανάπλι τον Οκτώβρη του 1913. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, διατηρούσε φαρμακείο επί της οδού Β. Κωνσταντίνου και μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε ο γιος του Θεόδωρος. Διατήρησε το φαρμακείο μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Τις εγκύκλιες σπουδές του έκανε στ’Ανάπλι και μετά σπούδασε φαρμακοποιός στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκ παραλλήλου ασχολήθηκε με την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικώς υμνώντας και τραγουδώντας τη γενέτειρά του, την ομορφιά και τη μυθική της ατμόσφαιρα.

Από τα χρόνια εκείνα -τα εφηβικά- γράφει στο ανέκδοτο έργο του “Το λυκαυγές και το λυκόφως”, καθαρά αυτοβιογραφικό «σιγά σιγά μέσα μου άρχισε να γεννιέται και να μεστώνει το πάθος μου για τη γενέθλια γη. Αυτό το πάθος που’μελλε αργότερα να μου γίνει “έργο ζωής” και να θέσει την πυρή σφραγίδα του στο κατοπινό -ελάχιστο και φτωχό- πνευματικό μου έργο. Πραγματικά, σε ολόκληρο το λογοτεχνικό μου έργο, είναι διάχυτη για την όμορφη πατρίδα μου. Και τα θέματα των περισσότερων έργων μου είναι παρμένα από το αγαπημένο Ανάπλι».

Πραγματικά το μικρό και μαγευτικό Ανάπλι περπατάει λαμπυρίζοντας σ’ όλο του το έργο. Ο ποιητής κερδίζει επάξια τον τίτλο “Ο ποιητής τ’ Αναπλιού”.

Τον τίτλο αυτό τον διατήρησε σ’ όλη του τη ζωή γράφοντας και εκδίδοντας 20 έργα -ποιητικά, πεζά, σατιρικά, χρονικά, θεατρικά, ενώ στα κατάλοιπά του, μεταξύ άλλων, ευρίσκεται η ποιητική μυθολογική πολύστιχη σύνθεση “Αμυμώνη, η Γένεση του Αναπλιού”, περίπου 8100 στίχοι. Πέθανε στ’Ανάπλι στις 19 Ιουλίου του 1986.