Ρωτούν τον υπουργό για το νοσοκομείο Ναυπλίου
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης με θέμα «Προβλήματα λειτουργίας στις δημόσιες δομές υγείας του Δήμου Ναυπλίου και της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου – Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας».
Όπως σημειώνουν σε αυτήν:
«Χρονίζουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, στο Δήμο Ναυπλίου, εξαιτίας της ακολουθούμενης, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Δημόσιας Υγείας.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική και επικίνδυνη, όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότηση καθώς και στη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της.
Το ελλιπέστατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες του λαού της Αργολίδας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της βαρβαρότητας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα:
• Οι γιατροί είναι ελάχιστοι και όχι όλες οι ειδικότητες. Υπάρχουν 3 παθολόγοι που o ένας εξ’ αυτών είναι με καθεστώς «εντέλεσθαι» από την 6η Υ.ΠΕ.. Οι εφημερίες του τμήματος επειγόντων περιστατικών καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς του Κέντρου Υγείας Λυγουριού και από γιατρούς του ΕΟΠΠΥ Άργους και Ναυπλίου. Δεν υπάρχει ορθοπεδικός με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπαίνουν σε αναμονή ώσπου να ανοίξει η Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Άργους.
Το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο και αυτό που έχει προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν επαρκεί. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου προτείνει ως λύση το υπερωριακό καθεστώς, με προσωπικό ελλιπές και εξουθενωμένο. Ούτε λόγος για διεκδίκηση νέων προσλήψεων.
• Οι κλινικές λειτουργούν δύσκολα λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και λόγω της γενικότερης αγανάκτησης του εναπομείναντος μόνιμου προσωπικού των νοσοκομείων. Η μεγαλύτερη αγανάκτηση έρχεται από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους όταν περιμένουν στο φορείο να εξυπηρετηθούν από τον απελπισμένο γιατρό ή νοσηλευτή.
Η έλλειψη αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Ναυπλίου αναγκάζει τους ασθενείς να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο του Άργους και να επιστρέψουν όταν βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο. Σε κάποιες επείγουσες περιπτώσεις και μόνο όταν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα της πόλης του Ναυπλίου για να τους εξυπηρετήσουν. Τι γίνεται όμως με τους ανασφάλιστους ασθενείς;
• Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους η απόφαση για αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο του Αργους χωρίς κανένα στοιχείο για το πώς θα γίνει αυτό και ταυτόχρονα χωρίς να διευκρινίζεται ποιο θα είναι το μέλλον και τι θα γίνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ναυπλίου. Επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των δύο νοσοκομείων δεν υπάρχει. Δικαιολογημένη είναι η ανησυχία τόσο για την εξυπηρέτηση των ασθενών όσο και για το μέλλον των εργαζόμενων.
• Τα ασθενοφόρα στο νομό είναι λιγοστά και το προσωπικό που στελεχώνει το Ε.Κ.Α.Β. ελάχιστο με συνέπεια να μην επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Ίδια είναι και η κατάσταση στην ΤΟΜΥ Ναυπλίου. Είναι μια κατακερματισμένη δομή χαμηλών προδιαγραφών, με μη επαρκή στελέχωση καθώς δεν έχει πολύ καιρό που λειτουργεί και ήδη υπάρχει έλλειψη σε ένα γενικό ιατρό, ένα παθολόγο και ένα παιδίατρο, ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό κ.ά. Είναι συνολικά μακριά από τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα ολοκληρωμένο «τσεκ απ» δεν μπορεί να κάνει κάποιος μέσα στην ΤΟΜΥ!
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στα χωριά του Δήμου Ναυπλίου καθώς μόνο σε 3 χωριά λειτουργεί Περιφερειακό Ιατρείο (Αγία Τριάδα, Νέα Τίρυνθα και Δρέπανο) και ακόμα και εκεί όχι σταθερά και με ελλείψεις με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων των χωριών: Η Νέα Τίρυνθα καλύπτεται με μια γιατρό από το Νοσοκομείο Ναυπλίου που η παρουσία της στο χωριό εξαρτάται από το φόρτο εργασίας που θα υπάρχει στο Νοσοκομείο. Στην Αγία Τριάδα, οι 2 γιατροί που υπάρχουν στο Περιφερειακό Ιατρείο, δεν μπορούν πια να επισκέπτονται τα υπόλοιπα χωριά του πρώην Δήμου Μηδέας όπως γινόταν παλιότερα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών -κυρίως μεγάλοι σε ηλικία- να πρέπει να πάνε στο Ναύπλιο για μια απλή, τακτική εξέταση ή για συνταγογράφηση.
Η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας και φυσικά στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις όπως και της σημερινή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς, μέτρα που έχουν συναποφασίσει χρόνια πριν στην Ε.Ε. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου αλλά και για να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.
Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Ναυπλίου, των Περιφερειακών Ιατρείων και του Τ.Ο.Μ.Υ. Ναυπλίου για να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.
• Να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας και σε υλικοτεχνική υποδομή.
• Να συνεχίσει τη λειτουργία του το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Ναυπλίου».