ΟικονομίαΑρχείο

Έξυπνοι Γεωργοί στην Αργολίδα: Drones, τηλεμετρικοί σταθμοί και δορυφορικές απεικονίσεις (Pics, Vid)

Η Εταιρία Λέαγρος δημιουργήθηκε το 2016 απο τον Μπινιάρη Ιάσωνα (MSc γεωπονο) και απο τον Μπινιάρη Αναστάσιο (MSc γεωπονο). Διατηρώντας εδώ και 27 χρόνια ένα γεωπονικό κατάστημα στην περιοχή του Λυγουριού Αργολίδας, ευρισκόμενοι διαρκώς στην πρώτη γραμμή δίπλα στον αγρότη, με επαγγελματισμό και συνέπεια, προσπαθώντας να δίνουν λύσεις και διεξόδους ώστε να παραμένουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές, γίνονταν παράλληλα αποδέκτες των παθογενειών και ελλείψεων του αγροτικού τομέα και εν γένει της αγροτικής πολιτικής. Διαπίστωναν διαρκώς ένα στείρο συμβουλευτικό περιβάλλον που ενίσχυε το ήδη θιγμένο ρόλο του συμβούλου και κυρίως υπήρχε μια διάχυτη έλλειψη εκπαίδευσης, γνώσης και ενημέρωσης σε επίπεδο συμβούλων και αγροτών.

Παρόλα τα επιτυχημένα παραδείγματα αγροτών και συνεταιριστικών σχημάτων αντιλαμβανόμασταν ότι οι προσπάθειες αυτές παρέμεναν ανοργάνωτες και ανύμπορες να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που είναι διαθέσιμη. Ακριβώς σε όλα αυτά θέλησαν να επενδύσουν και να αλλάξουν δημιουργώντας την Λέαγρος Ο.Ε. Μια πρότυπη ελληνική εταιρία στον τομέα της αγροτικής συμβουλευτικής, αποτελούμενη απο μία ομάδα διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων. Ολοκληρωμένη συμβουλευτική κάλυψη μέσα απο ειδικότητες Γεωπόνου, Οικονομολόγου, Χημικού Μηχανικού και Project Manager.

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Η πορεία της  ξεκίνησε με την πιστοποίησή της εταιρείας ως Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ για τον Νομό Αργολίδας. Διορθώθηκαν λάθη, συμβουλεύσαν πώς θα διατηρηθούν και θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις και εξασφαλίζουν πλέον σε 2000 ατόμα, εδώ και 3 χρόνια, την επιδότησή τους. Παράλληλα στηρίζουν τον τομέα της κτηνοτροφίας του Νομού Αργολίδας ενημερώνοντας τα Μητρώα των Κτηνοτρόφων, περνώντας τα τιμολόγια για τη συνδεδεμένη του γάλακτος και εξασφαλίζοντας τους ότι σε πιθανό έλεγχο δεν θα έχουν καμία κύρωση ώστε να χάσουν την επιδότησή τους. Επιπλέον είναι σε θέση να εντάξουν κάθε ενδιαφερόμενο, που πληρεί σαφώς τα κριτήρια, στα μέτρα του ΠΑΑ όπως νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, βιολογικά κλπ.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης και της ανάγκης εκπαίδευσης των αγροτών η Λέαγρος έχει συνδιοργανώσει με τον ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) σεμινάρια βαθμονόμησης και καλιμπραρίσματος ψεκαστηκών μηχανημάτων καθώς και σωστής εφαρμογής ψεκασμού και προστασίας του χειριστή κατα την διαρκειά του. Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοπόρα δράση της που υποστηρίχθηκε απο τον ΕΣΥΦ για την διαχείρηση των πλαστικών δοχείων που περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων προκειμένου αντί να τα βλέπουμε πετάμενα στα ρέμματα ή στους κάδους συμβατικών σκουπιδίων να συλλέγονται απο τους αγρότες σε ειδικές σακκούλες με σήμανση και να μεταφέρονται με απορριματοφόρα σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας και να μεταποιούνται σε σωλήνες αποχετεύσεων.

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Επενδύουν στην συλλογικότητα. Δημιουργούν και υποστηρίζουν ομάδες παραγωγών, μονάδες οικοτεχνίας και συνεταιρισμούς. Διαμορφώνουν ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα προϊόντα στηρίζοντας τα απο το χωράφι στο ράφι. Αναζητούν αγορές και ευκαιρίες.

Τα τελευταία δυο χρόνια είναι περήφανοι που εντάξανε στο οπλοστάσιο τους τις Εφαρμογές Ευφυούς Γεωργίας. Σε πρώτο πλάνο συμετέχουν ως μέτοχοι στην νεοσύστατη εταιρία ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΕ η οποία αποτελεί μια πανελλαδική προσπάθεια των δέκα μεγαλύτερων μελετητικών γραφείων και των 10 μεγαλύτερων αγροτικών συνεταιρισμών ώστε να  ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια Εταιρεία με αντικείμενο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών συμβουλών με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στον Αγροτικό τομέα.

Λεάγκρος

Με την εγκατάσταση τηλεμετρικών σταθμών (μετεωρολογικά δεδομένα,αισθητήρες φύλλου & εδάφους) και τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και απεικονίσεων είναι σε θέση να παρέχουν ολοκληρωμένες συμβουλές άρδευσης,λίπανσης και φυτοπροστασίας των καλλιεργειών καθώς και πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων. Απο τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο όγκος του αρδευτικού νερού μπορεί να μειωθεί εως και 43%, το 60% των λιπασμάτων που χρησιμοποιέιται είναι περιττό ή είναι άστοχη η χρήση των τύπων του λιπάσματος καθώς επίσης δύο στους τρείς ψεκασμούς είναι περιττοί η λανθασμένοι. Αυτά έρχεται να βάλει σε τάξη ο τομέας της Ευφυούς Γεωργίας. Η εταιρία Λέαγρος Ο.Ε. έχει πραγματοποιήσει ήδη τρείς ενημερωτικές εκδηλώσεις  στα Ιρια, τη Δήμαινα και στην Ερμιόνη εξασφαλίζοντας, απο το μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών, την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος στις περιοχές αυτές.

Σε δεύτερο πλάνο η  ίδια εταιρεία είναι απο τις 5 πανελλαδικά εταιρίες που διαθέτουν πιστοποιημένο χειριστή μή επανδρωμένου αεροσκάφους ειδικής και πιστοποιημένης κατηγορίας για την εναέρια παρατήρηση και την εφαρμογή ψεκασμού με την χρήση drone. Πέρα απο την εφαρμογή που βρίσκουν τα drones στον αγροτικό τομέα τον τελευταία χρόνο συνεργάζονται με δήμους για την εκπόνηση μελετών καταπολέμησης των κουνουπιών. Με τη χρήση drone που φέρουν φασματικές κάμερες μεγάλης ευκρίνειας χαρτογραφούν και ψηφιοποιούν τις περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα ύδατα δηλαδή εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών και στη συνέχεια με τη χρήση ψεκαστικών drone επεμβαίνουν ακόμα και στις πιο δυπρόσιτες περιοχές.

Θεωρήσαν και θεωρούν οτι η ελληνική γεωργία έχει προοπτικές και μέλλον και αξίζει να επνδύσει κανείς. Η ενημέρωση, η γνώση και η συλλογικότητα είναι που θα φέρουν την αλλαγή.

Ο πυρήνας της Λέαγρος είναι οι άνθρωποι της, οι αξίες της και οι συνεργασίες.

Θα βρείτε την εταιρεία Λέαγρος Ο.Ε.  στα γραφεία της στο Λυγουρίο Ασκληπιου 69 (δίπλα απο το δημοτικό σχολείο), στην Αγία Τριάδα (δίπλα στο καφέ Αρμονία) και στο Κρανίδι Κάτω πλατεία (έναντι ΚΕΠ)

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Λεάγκρος

Λέαγρος Ο.Ε
“Γή μας ο Άνθρωπος’’
Μπινιάρης Ιάσωνας