Λουκέτο στο Πανεπιστήμιο – Αντίθετος με τις αλλαγές ο Τατούλης
Μετά από 17 συνεχή χρόνια λειτουργίας, χωρίς ποτέ να έχει χαθεί ούτε ώρα μαθήματος, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του να κηρύξει την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του Τμήματος και τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ σε απεργία.
Οι λόγοι της απεργίας
Μετά από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι το σχέδιο νόμου που πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο δεν λαμβάνει ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις προτάσεις της “Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας” (“Επιτροπής Γαβρόγλου”) που το ίδιο το υπουργείο συνέστησε με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Αντίθετα, ανατρέπει ολοκληρωτικά τον ακαδημαϊκό και χωροταξικό σχεδιασμό του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ υποβαθμίζει δραματικά την Τρίπολη από έδρα του Πανεπιστημίου κάνοντάς την παράρτημα.
Συγκεκριμένα:
● Ενσωματώνει, πέρα από κάθε λογική, τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος που ανήκουν σε άλλη διοικητική περιφέρεια, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενισχύοντας έτσι την εξακτίνωσή του σε 6 πόλεις και 2 περιφέρειες!
● Πραγματοποιεί το πρωτοφανές και ακαδημαϊκά πρωτόγνωρο να μετονομάζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα όπως το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα, μετατρέποντάς το σε “τμήμα μηχανικών 4ετούς φοίτησης”, ονομασία η οποία δίνεται στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη στα τμήματα που έχουν προέλθει από πρώην τμήματα ΤΕΙ.
● Υποβαθμίζοντας το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και τοποθετώντας το σε σχολή που έχει κέντρο βάρους την Πάτρα, θέτει τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά του αρχαιότερου τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκτός της Τρίπολης, που είναι η φυσική έδρα του.
● Δημιουργεί Ερευνητικό Κέντρο εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιφυλάσσοντας για την Τρίπολη μικρότερο αριθμό σε ερευνητικά ινστιτούτα ακόμη και από πόλεις εκτός περιφέρειας!
● Αρνείται τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη αγνοώντας τη σύνδεσή της με το ενεργειακό τοπίο της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (μονάδα ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, φράγμα Λάδωνα, αιολικά/ηλιακά πάρκα). Επιπλέον, αρνείται τη δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής, η οποία είναι άμεσα σχετιζόμενη με την τοπική οικονομία και παραγωγή.
Σε μία συμβολική κίνηση, η ιστοσελίδα του Τμήματός μας (http://dit.uop.gr/) είναι από χθες μαύρη, ακριβώς όπως προδιαγράφεται το μέλλον των αποφοίτων μας και της πόλης της Τρίπολης. Εχθές, Τρίτη, σύσσωμοι οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος έκαναν σιωπηλή πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζήτησαν και έλαβαν την πλήρη συμπαράστασή του. Σήμερα συνεδριάζει η διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε από το Δημ. Συμβούλιο με θέματα την παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, το συμβολικό κλείσιμο του Δήμου Τρίπολης, και άλλες κινητοποιήσεις.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης και την ίδια την πόλη για τη συμπαράσταση που δείχνουν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, και προσδοκούμε στην ενεργό στήριξη όλων, αρχικά της Συγκλήτου του Ιδρύματός μας αλλά και κάθε σκεπτόμενου πολίτη ξεχωριστά, Ζητούμε από το Ίδρυμά μας να να μην ενδώσει:
● στην περαιτέρω εξακτίνωσή του σε έκτη πόλη και δεύτερη περιφέρεια,
● στην “αναβάθμιση” των αριθμών, εντάσσοντας νέα τμήματα εκτός περιφέρειας, απλά για να γίνουμε περισσότεροι και όχι καλύτεροι,
● στην επιβολή εκ των άνω συνενώσεων που δεν υπήρχαν στα αρχικά πλάνα ούτε του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ούτε του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά ούτε και στις προτάσεις της “Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας” (“Επιτροπής Γαβρόγλου”), που το ίδιο το υπουργείο συνέστησε».
Αντίθεση Τατούλη με τις αλλαγές
Την πλήρη αντίθεσή του στις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και αφορούν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αν ο πυρήνας της πρότασης αυτής δεν εξασφαλίζει το μέλλον και την προοπτική του, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης την Τετάρτη 10 Απριλίου.
«Το νομοσχέδιο έχει μια σαφή διαχειριστική προσαρμογή στα προβλήματα του Πανεπιστημίου, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπλέον προβλήματα» τόνισε ο Πέτρος Τατούλης και σημείωσε «ούτε κατεύθυνση για το μέλλον του Πανεπιστημίου δίνει, ούτε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του προσφέρει».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ανέφερε ότι τις απόψεις του αυτές, αλλά και τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής τις έχει καταθέσει στον Υπουργό κ. Γαβρόγλου εδώ και 1,5 χρόνο, επισήμανε ότι τις συνολικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον τομέα της παιδείας τις είχε καταθέσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου.
Σημείωσε επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εδώ και 1,5 χρόνο μετά από δικές του εισηγήσεις.
«Εξαρχής συγκρούστηκα με κάθε λογική κατάργησης τμημάτων ή μεταφοράς τους, που υπαγόρευαν κομματικοί ή πελατειακοί λόγοι» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και σημείωσε «θέλουμε ένα δυνατό Πανεπιστήμιο για το μέλλον της Πελοποννήσου», επικρίνοντας παράλληλα ορισμένους «που ως κομήτες εμφανίζονται ευκαιριακά ,απλά και μόνο για να δείξουν ότι υπάρχουν, ενώ όλο αυτό το διάστημα ήταν απόντες και έχουν πλήρη άγνοια».