ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Οι προτάσεις Χειβιδόπουλου για Τουρισμό και Πολιτισμό

Με σύνθημα «όλος ο Δήμος ένα μνημείο» ο συνδυασμός του Τάσσου Χειβιδόπουλου προτείνει ένα τουριστικό πρόγραμμα με πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

Γραφείο Τουρισμού

Με εργαλείο την Αργώ, ο Δήμος θα ιδρύσει και θα λειτουργήσει Γραφείο Τουρισμού στην πόλη, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διαμονή ή την διέλευση του Δήμου μας, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

Πολιτιστικές Αρχαιολογικές Διαδρομές

Ο Δήμος, με την βοήθεια ειδικών, θα σχεδιάσει διάφορες διαδρομές με γεωγραφικό προσανατολισμό, προκειμένου να βοηθήσει τον επισκέπτη να επισκεφθεί κοντινούς χώρους και να γνωρίσει την αρχαιολογική μας κληρονομιά, αλλά και την σύγχρονη πλευρά της πόλης μας.

Απαραίτητο για να σχεδιασθούν οι διαδρομές και ειδικά όσες περιλαμβάνουν Αρχαιολογικούς χώρους, είναι η έκδοση ενιαίου εισιτηρίου από το ΥΠ.ΠΟ.

Το πρόγραμμα θα διασυνδεθεί με το πρόγραμμα Argos Tour για την ηλεκτρονική ξενάγηση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟ ΑΡΓΟΣ

Η πρωτοβουλία «Ορεινό Άργος» είναι ένα πλαίσιο εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του Ορεινού Όγκου του Δήμου μας.

Από την Κρύα Βρύση, την Μπούγα και το Τουρνίκι, από την Καρυά, την Χούνη, το Κεφαλόβρυσο, την Σκοτεινή, το Γυμνό και τον Φαρμακά, έως την Προσύμνη και τις Λίμνες, αναπτύσσεται ένας υπέροχος ορεινός όγκος, που έχει εξαιρετικές δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης.

Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος Ορεινός Δρόμος της Καρυάς Artemisio Mountain Run μας έδειξε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών οικισμών του Δήμου μας, αν όλοι μαζί συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της μελέτης για το αναρριχητικό πάρκο της Χούνης και η κατασκευή των εγκαταστάσεων ανοίγει έναν άλλο δρόμο στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού.

Η αξιοποίηση επίσης των Ορεινών Μονοπατιών και η ]ένταξή τους στα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια είναι για εμάς απαραίτητη εξέλιξη για την προσέλκυση επισκεπτών, που επιθυμούν να επισκεφθούν τα βουνά μας.

Ιδιαίτερος στόχος μας είναι η διασύνδεση των τόπων μας με την τοπική παραγωγή και γαστρονομία. Θα πρέπει οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν και γευθούν τα υπέροχα προϊόντα μας, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις συνήθειες μας.

Σημεία παρεμβάσεων της πρωτοβουλίας «Ορεινό Άργος»:

Καρυά: Ανάπτυξη του Artemisio Mountain Run και εξέλιξη του σε έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας. Ανάπτυξη και άλλων διοργανώσεων, όπως αγώνες με μηχανές, αγώνες mountain bike κ.α.

Χούνη: Κατασκευή και λειτουργία του Ορειβατικού Πάρκου και διοργάνωση αγώνων.

Κεφαλόβρυσο: Αξιοποίηση της μοναδικής σε ποιότητα ομορφιάς του χωριού. Κυρίως των μονοπατιών, του μοναδικού Σπηλαίου, του Νερόμυλου, αλλά και του παραδοσιακού οικισμού, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση από το Διεθνές Οδικό Δίκτυο.

Φαρμακάς: Σε συνδυασμό με τις Κατασκηνώσεις θα αναπτύξουμε ένα πρότυπο βοτανολογικό πάρκο, προκειμένου να καταγράψουμε και να αναδείξουμε τα βότανα που φιλοξενεί η περιοχή και της έδωσαν το όνομά της.

Ανδρίτσα: Αξιοποίηση – ανάδειξη του Σπηλαίου της Ανδρίτσας. Ανάδειξη των μοναδικών Σιδηροδρομικών Γεφυριών.

Κρύα Βρύση – Τουρνίκι: Ανάδειξη της περιοχής σε χώρο ορεινού περιπάτου, σε συνδυασμό με τον ορεινό όγκο του Κτενιά.

Λίμνες: Ανάδειξη του Αρβανίτικου στοιχείου, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία Ορεινό Άργος θα αναπτυχθεί σε άμεση συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους κατοίκους των περιοχών.

Θα συνδεθεί και θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Προγραμματα όπως το LIFE και το LEADER

Θα στεγασθεί στο παλαιό Δημαρχείο της Λυρκείας.

Παραλιακή Ζώνη

Επιχειρούμε να ενοποιήσουμε την παραλιακή ζώνη του Δήμου από το Κιβέρι μέχρι τα όρια του Δήμου προς Ναύπλιο. Αρχικά αξιοποιούμε την Μελέτη του ΕΜΠ από το Ναύπλιο έως την Ν. Κίο, που προτείνει έναν πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, υποδομές (παγκάκια , βρύσες κ.α.), παρατηρητήρια των πουλιών κλπ.

Ολοκλήρωση της πολεοδομικής τακτοποίησης της παραλίας της Ν. Κίου, με παράλληλη ανάπλαση της περιοχής (Από Ξενοδοχείο Ιγνατία έως Βίλα Ρασσιά), με ουσιαστική παρέμβαση (Β’ Φάση) στο Αλιευτικό Καταφύγιο και στην Ιχθυόσκαλα. Από εκεί έως τους Μύλους θα ανατεθεί η β’ Φάση της Μελέτης, προκειμένου να σχεδιάσουμε λύσεις ανάδειξης της παραλίας του Τημενίου έως και τους Μύλους, με παράλληλη αξιοποίηση της Μελέτης της Π.Ε. Αργολίδας για τον Ερασίνο, δημιουργώντας μια παράλληλη εσωτερική διαδρομή στον Βάλτο του Άργους. Στην μελέτη θα ληφθούν υπόψη και τα ζητήματα που δημιουργεί η διάβρωση των ακτών και θα αντιμετωπισθούν με την μελέτη που έχει η Π.Ε. Αργολίδας, ενώ θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την τακτοποίηση του Τημενίου ως Ζώνη Β’ Κατοικίας.

Αναζήτηση λύσεων που προτείνονται στο παλιό σχέδιο Παπαδάκη για την μεταφορά της Παραλιακής Οδού πίσω από τα σπίτια, προκειμένου να μεγαλώσουμε το μέτωπο της Παραλίας και να κατασκευάσουμε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο.

Σε συγκεκριμένα σημεία της παραλιακής Ζώνης θα δημιουργηθούν Ναυταθλητικές Εγκαταστάσεις, που να εξυπηρετούν του αθλούμενους (Surfing Kite, surf ιστιοπλοΐα κ.α.)

Καταδυτικός Τουρισμός

Δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή του Κιβερίου και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Κιβερίου και Αναβάλου. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος σε ολόκληρο τον κόσμο και μετά την κατασκευή του Καταδυτικού Πάρκου αναμένεται η περιοχή να αυξήσει κατά πολύ την επισκεψιμότητά της.

Θρησκευτικός Τουρισμός

Πλήρης καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου (μοναστήρια, ναοί κλπ) και έκδοση αναλυτικού οδηγού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλα τα θρησκευτικά μνημεία. Σε συνεργασία με την Μητρόπολη θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε έναν ολοκληρωμένο χώρο έκθεσης των εκκλησιαστικών κειμηλίων που υπάρχουν στην περιοχή μας, με απώτερο στόχο την δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου. Μια αρκετά ολοκληρωμένη καταγραφή των εκκλησιαστικών κειμηλίων της πόλης υπάρχει σε διατριβή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Άρτης κκ Καλλινίκου, βάσει της οποίας είχε οργανωθεί παλιότερα έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων από τον τότε Δήμο Άργους στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο.

Τουριστική ανάπτυξη

Πολιτισμός

Επίσης ο συνδυασμός «Δυνατή Πόλη Ξανά» παραθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις του για την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Άργους – Μυκηνών, οι οποίες έχουν ως εξής:

Δρόμοι Πολιτισμού Δήμου  Άργους – Μυκηνών

Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς θα υποβάλουν προτάσεις στην ΚΕΔΑΜ στις αρχές του χρόνου. Θα αξιολογούνται από επιτροπή και θα χρηματοδοτούνται οι παραγωγές τους αναλόγως.

Θα καταρτίζεται πρόγραμμα με εκδηλώσεις από τους τοπικούς φορείς και θα πλαισιώνεται από λίγες, πολύ καλές μετακαλούμενες συμμετοχές.

Ως χώρους εκδηλώσεων θα καθιερώσουμε πολλά σημεία του Δήμου μας, αναδεικνύοντας το «Πνεύμα των Τόπων». Παραδείγματα τόπων εκδηλώσεων είναι, εκτός από το Αρχαίο Θέατρο, οι Στρατώνες , η Ασπίδα, το Κάστρο, η Άκοβα, οι πλατείες των γειτονιών (συνοικισμός, Καρατζά, Παναγίτσα Φορονέως κ.α.), ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Μύλων, τα λιμάνια της Ν. Κίου, των Μύλων, του Κιβερίου, ο Αργείτικος Βάλτος, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλον τον Δήμο κ.α.

Το πρόγραμμα θα έχει δυο χρονικές περιόδους, μια καλοκαιρινή και μία χειμερινή και θα περιλαμβάνει, εκτός από εκδηλώσεις, σεμινάρια με ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, σχολεία, εργαστήρια κ.α.

Θα δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη δημοσιότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε στην πόλη επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Φεστιβάλ του Βάλτου

Rock Festival τύπου Festival Νεστόριου, με πολλά ντόπια και ξένα συγκροτήματα και μετακαλούμενους καλλιτέχνες, θα διοργανώνεται τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει και άλλα events, όπως κατασκήνωση, εργαστήρια κ.α. Θα υπάρχει σαφής περιβαλλοντικός προσανατολισμός, αναδεικνύοντας τον υπέροχο βιότοπο του βάλτου.

Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Στο χώρο που περικλείεται γύρω από τους Στρατώνες και την Αγορά, κάθε χρόνο θα αναπτύσσουμε ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό με συγκεκριμένη θεματολογία, στο πρότυπο του Πύργου των Ξωτικών των Τρικάλων.

Στόχος μας, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο εορταστικό πολιτιστικό πρόγραμμα και μια μεγάλη θεματολογία μέσα σε όλη την πόλη, είναι να καταστήσουμε το Άργος το κέντρο των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών στην Πελοπόννησο, δημιουργώντας μέσα από την επισκεψιμότητα, τις συνθήκες ανάπτυξης του εμπορίου και του τουρισμού.

Αργείτικο Καρναβάλι

Δίνουμε ιδιαίτερο τοπικό χρώμα στο Αργείτικο Καρναβάλι, συνεχίζοντας την προσπάθεια και με σκοπό να αναδειχθούν οι δημιουργικές αναζητήσεις των συμπολιτών μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι επίσης η ανάδειξη παλιών τοπικών εθίμων.

Δημοτικό Θέατρο Άργους

Επαναλειτουργία με σοβαρότητα του Δημοτικού Θεάτρου, με σκοπό την λειτουργία σε σταθερή βάση δυο σκηνών, μιας Κεντρικής και μιας Παιδικής, με παραγωγές όλο τον χρόνο. Πρόθεσή μας, η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με το θέατρο και η ανάδειξή του σε ένα, νέας μορφής, πολυδύναμο περιφερειακό θέατρο, σημείο αναφοράς για την Πελοπόννησο και την Νότια Ελλάδα.

Ως στέγη θα χρησιμοποιεί είτε τον Μέγα Αλέξανδρο, είτε την σκηνή που θα πρέπει να προκύψει από το Κληροδότημα Κολιαλέξη , είτε το ανακαινισμένο Μπουσουλοπούλειο, είτε κάποιο εγκαταλειμμένο βιομηχανικό κτήριο (π.χ. Υφαντουργείο Μποβόπουλου), καθώς και το Αρχαίο μας Θέατρο το καλοκαίρι.

Δημοτικό Ωδείο Άργους – Φιλαρμονική

Το Ωδείο και η Φιλαρμονική θα λειτουργήσουν σε μια νέα βάση συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, αξιοποιώντας για αυτόν τον σκοπό το Κτήριο του Κληροδοτήματος Στάμου στην Τσώκρη.

Μέγας Αλέξανδρος

Βελτίωση της αίθουσας στο κομμάτι της καλύτερης οπτικής και οργάνωση διαφόρων προγραμμάτων για τον πολιτισμό και το παιδί, με επίκεντρο τον Μέγα Αλέξανδρο.

Κληροδότημα Κολιαλέξη

Προχωράμε στην άμεση υλοποίηση των επιθυμιών του διαθέτη. Αφού, με απόλυτα διαφανή τρόπο, προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος, θα προβούμε στην ανέγερση του κτηρίου που επιθυμούσε ο αείμνηστος Κολιαλέξης. Δηλαδή, μια άρτια αίθουσα θεάτρου, με πρότυπο την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (όπως λέει και η διαθήκη), προκειμένου να στεγάσουμε σε αυτήν όλες τις θεατρικές ομάδες του Δήμου μας και κυρίως το Δημοτικό Θέατρο.

Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου, εισιτήρια, χορηγίες, ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πολιτιστική ανάπτυξη