ΆρθροΑρχείο

Είμαστε κι εμείς εδώ

Σήμερα θέλω να αφιερώσω λίγο χρόνο στους Έλληνες του εξωτερικού μιας κι είμαι ένας απ’ αυτούς. Τα τελευταία χρόνια, με την κρίση να έχει γίνει η μόνη πραγματικότητα που γνωρίζει πλέον μια ολόκληρη γενιά, έχουν ξενιτευτεί χιλιάδες Έλληνες. Αυτό το βίωσα πολύ έντονα ως Πρόεδρος την ελληνικής κοινότητας του Ντάρμστατ, μιας πόλης 20 χιλιόμετρα νότια της Φρανκφούρτης. Πλέον είμαστε 3.500 σε μια πόλη 180.000 κατοίκων. Πέρα από τις γενικές δυσκολίες που βιώνουν οι νέοι μετανάστες, συναντούν τα ίδια προβλήματα μ’ αυτούς που βρίσκονται ήδη δεκαετίες μακριά από την πατρίδα. Κατά κύριο λόγο βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα γραφειοκρατικό τέρας – μέσω των ελληνικών αρχών του εξωτερικού- κάθε φορά που προκύπτει μια υποχρέωση που αφορά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα το βιώνουν και τώρα, την εποχή των εκλογών, που για να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν αναγκάζονται να περάσουν μια άνευ ουσίας πολύπλοκη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο 20.000 άτομα που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν ελληνικά κόμματα.

Την ίδια στιγμή ζουν με την αμφιβολία για τη διατήρηση των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και με το φόβο ότι τα παιδιά τους δεν θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Νιώθοντας πάντα μόνοι και εγκαταλελειμμένοι με τα προβλήματα τους από το ελληνικό δημόσιο, που δεν τους υπολογίζει ποτέ και πουθενά. Αν λάβει κανείς υπόψιν του μόνο αυτούς τους δυο παράγοντες, μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν μας χωρίζουν πολλά. Όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως από τον τόπο διαμονής μας, παλεύουμε με τα ίδια προβλήματα. Δεν υπάρχουν οι Έλληνες της Ελλάδας και οι Έλληνες του εξωτερικού. Είμαστε ένα και το αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Νίκος Ανδρίτσος

Ο Νικόλας Ανδρίτσος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1986 στο Ντάρμστατ της Γερμανίας, μια πόλη 30 χιλιόμετρα νότια της Φρανκφούρτης. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Ντάρμστατ κι εργάζεται ως διευθυντής πωλήσεων σε μηχανολογική εταιρία. Μεγαλώνοντας στην Γερμανία, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, δεν έχασε ποτέ την επαφή με τις ρίζες του κι έτσι έγινε ένας ευρωπαίος πολίτης βαδίζοντας πάντα ανάμεσα σε δύο χώρες. Ενδιαφερόμενος για τα κοινά, έψαχνε τρόπο να συμμετέχει και να συνδέσει την Γερμανία και την Ελλάδα με τις δράσεις του. Έτσι έγινε το 2012 μέλος του ΔΣ της ελληνικής κοινότητας, εκ της οποίας εκλέχθηκε το 2014 πρόεδρος

Είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».