ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Νέοι δήμαρχοι σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη και Κόρινθο

Το Ναύπλιο ήταν η μόνη πρωτεύουσα νομού που κράτησε τελικά τον ίδιο δήμαρχο, καθώς στους υπόλοιπους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι μεγάλοι δήμοι άλλαξαν χέρια μετά και τη δεύτερη Κυριακή.

Στον Δήμο Καλαμάτας η αλλαγή σκυτάλης ήταν αναγκαστική, λόγω του περάσματος του Π. Νίκα στην Περιφέρεια, με τον Θανάση Βασιλόπουλο να επικρατεί με 50,52% έναντι 49,48% του Βασίλη Κοσμόπουλου. Καμία έκπληξη σε αυτή την περίπτωση αφού οι δημότες είχαν δείξει την πρόθεσή τους από την πρώτη Κυριακή.

Αντίθετα στον Δήμο Τρίπολης ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Παυλής καταποντίστηκε από τον πρώτο γύρο λαμβάνοντας μόλις 6 έδρες και 15,75%. Ο Κώστας Τζιούμης έκανε την ανατροπή και κέρδισε τον Γιάννη Σμυρνιώτη στον δεύτερο γύρο με 51,46% έναντι 48,54 του αντιπάλου του.

Στον Δήμο Κορινθίων ο νυν δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά εκεί επικράτησε κατά κράτος ο Βασίλης Νανόπουλος με 61,49%.

Αλλαγή σκυτάλης και στον Δήμο Σπάρτης με τον Πέτρο Δούκα να ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και να εκλέγεται δήμαρχος, με ποσοστό 57,79%, αφήνοντας πίσω του τον Σταύρο Αργειτάκο με 42,21%. Ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Βαλλιώτης δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά έπαιξε ρόλο στην αλλαγή σκηνικού που έφερε τον Π. Δούκα μπροστά, ενώ ήταν 9 μονάδες πίσω στον πρώτο γύρο.

Με εξαίρεση τον Δήμο Καλαμάτας σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για να διοικηθούν, αλλιώς θα υπάρξει ακυβερνησία, καθώς κανένας από τους εκλεγέντες δημάρχους δεν έχει ούτε καν οριακή πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Κάτι ανάλογο ισχύει σε ένα βαθμό και για το Ναύπλιο όπου η οριακή πλειοψηφία του Δ. Κωστούρου δεν του επιτρέπει την άνεση των κινήσεων που θα ήθελε.