Η 1η Σεπτέμβρη θα πρέπει να βρει πανέτοιμο το νέο Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να προχωρήσει σε συνεργασίες για να μπορέσει να διοικήσει.
Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
Οι 17 έδρες που διαθέτει ο εκλεγμένος περιφερειάρχης δεν αρκούν και η πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να περάσει και η παραμικρή απόφαση, τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και στις οικονομικές επιτροπές, αλλά και σε ένα σωρό ακόμα όργανα.
17 ακόμα έδρες διαθέτει και ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος αν και δεν εξελέγη περιφερειάρχης διαθέτει ουσιαστικά την ίδια δύναμη.
Θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο συνδυασμοί ή θα αναζητηθεί σύγκλιση για «συγκυβέρνηση» από τους μικρότερους συνδυασμούς;
Ο προβληματισμός αυτός είναι έντονος σε όλα τα στρατόπεδα από τώρα.
Την επόμενη μέρα των εκλογών, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να κάνει κουμάντο ο Περιφερειάρχης, αν δεν καταφέρει να «συγκυβερνήσει» με άλλον για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Νίκας φαίνεται έτοιμος να αντιμετωπίσει το ζήτημα, όπως αποκάλυψε στην πρώτη του κιόλας συνέντευξη στο anagnostis.org το βράδυ των εκλογών:
«Θα τα βάλουμε όλα σε μια σειρά, θα ζητήσουμε συγκλίσεις, συνεργασίες, συνεννοήσεις που είναι αναγκαίες και να λύνουμε προβλήματα. Δεν χρειάζεται επιθετικότητα προς τα άλλα αυτοδιοικητικά σχήματα. Συνεργασία χρειάζεται».
Πόσο έτοιμοι όμως είναι οι άλλοι συνδυασμοί να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση;
Εκτός του Πέτρου Τατούλη, ο ρόλος του Γιώργου Δέδε, του Νίκου Γόντικα, του Θανάση Πετράκου και των υπολοίπων επικεφαλής συνδυασμών είναι καίριος και καταλυτικός.
Ο κος Δέδες, με 8 έδρες κατέχει σημαντική θέση.
Ανάλογα σημαντική είναι η απόφαση αν θα συνεργαστεί και με ποιόν, ο Νίκος Γόντικας που έχει εξασφαλίσει 2 έδρες, ο Γιάννης Μπουντρούκας που επίσης διαθέτει 2 έδρες, αλλά και ο Θανάσης Πετράκος που και αυτοί έχουν στην «φαρέτρα» τους από 2 ακόμα έδρες ο καθένας.
Υπολογίσιμη και καθόλου ασήμαντη είναι πλέον και η μία έδρα αντίστοιχα που έχουν στο νέο Περιφερειακό συμβούλιο ο Δημήτρης Τζεμπετζής, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου και ο Παναγιώτης Κάτσαρης.
Τα σενάρια είναι πολλά και οι συνεργασίες είναι με αυτές που θα καθορίσουν πώς θα διοικηθεί η Πελοπόννησος.
Για παράδειγμα –όσο απίθανο κι αν ακούγεται – αν υπάρξει συνεργασία όλης της αντιπολίτευσης πλην Τατούλη, γίνεται μια ακόμα ομάδα με 17 έδρες.
Τρία στα τρία δηλαδή και ο …θεός ας σώσει την Πελοπόννησο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πάντως που συνέταξε το νόμο για την απλή αναλογική έχει συγκεκριμένη άποψη (Cnn) αναφερόμενος βέβαια στους δήμους, όπου υπάρχουν ανάλογα προβλήματα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και μεταφέρει το κέντρο λήψης των αποφάσεων στα δημοτικά συμβούλια υπερβαίνοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα ωθεί σε συναινέσεις καθώς και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών. Η κουλτούρα των συνεργασιών θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία των δήμων καθώς και στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων.
Δεν είναι τυχαίο πως η σύνθεση των συνδυασμών στην πλειοψηφία των δήμων χαρακτηρίζεται από μια πολυσυλλεκτικότητα. Άλλωστε το χρώμα που κυριάρχησε στο πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι το λευκό.
Αναμφισβήτητα. η απλή αναλογική δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρήστης διαχείρισης στη λειτουργία των δήμων όταν είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις η Αυτοδιοίκηση είχε ταλαιπωρηθεί από κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.»