ΚοινωνίαΑρχείο

Προς «λουκέτο» διαρκείας τα διαγνωστικά κέντρα της Αργολίδας

Πολυήµερο λουκέτο έρχεται στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, αφού οι συζητήσεις µε το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να οδηγούν στην επίλυση του χάσµατος. Αυτό που χωρίζει τον ΕΟΠΥΥ από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια είναι τα περίπου 55 εκατ. ευρώ που ζητεί ο κλάδος να διαγραφούν και αφορούν στο clawback, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή χρηµάτων µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Στην χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο δεν βρέθηκε λύση, µε αποτέλεσµα ο κλάδος να οδηγείται προς τις επ’ αόριστον κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει από τις 10 Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα µπορούν να πραγµατοποιήσουν ούτε µία απλή εξέταση αίµατος, κάτι που συνέβη και πριν από λίγο καιρό µε το τριήµερο λουκέτο σε όλη τη χώρα στο οποίο συµµετείχε πάνω από το 95% των επαγγελµατιών του χώρου.

Με την απόφαση αυτή συντάσσεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας μετά και την συνάντηση εργαστηριακών ιατρών που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Συλλόγου. Η συνέλευση αποφάσισε την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές επ’ αόριστον κινητοποιήσεις που ξεκινούν την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Βασικά αιτήματα : Η κατάργηση του claw back και rebate, αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ , πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

Το Δ.Σ. του Ι.Σ. Αργολίδας σε έκτακτη συνεδρίαση που ακολούθησε, αποφάσισε να στηρίξει τις επ’ αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις και να προστατέψει με κάθε νόμιμο τρόπο τους εργαστηριακούς ιατρούς μέλη του.