ΟικονομίαΑρχείο

Εφοριακοί πελάτες σε Airbnb! Φόβος και τρόμος σε Ναύπλιο και άλλες τουριστικές περιοχές

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ. τύπου Airbnb), καθώς στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών όλα τα ακίνητα που αφορούν στις νέου τύπου μισθώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμού περιπτώσεων φοροδιαφυγής, ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζουν και σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, δηλαδή παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες. Ως προτεραιότητα έχουν θέσει τις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση, όπως είναι και το Ναύπλιο. 

Κλείνουν ένα δωμάτιο για μία-δύο ημέρες και στη συνέχεια, πραγματοποιώντας διασταυρώσεις διαπιστώνουν αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που μίσθωσαν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και φυσικά αν εμφανίζει με ακρίβεια τα ενοίκια που εισπράττει.

Ήδη στα ακίνητα τύπου Airbnb πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ δράση εντοπισμού φορολογουμένων οι οποίοι εκμισθώνουν διαμερίσματα μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα που εισπράττουν. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υποχρέους ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ, οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων, με τους φορολογουμένους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν δηλώσει μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.