Καμπανάκι κινδύνου
Εδώ και χρόνια η εφημερίδα «Αναγνώστης Πελοποννήσου» έχει επισήμανε τον κίνδυνο ερημοποίησης της Αργολίδας, φιλοξενώντας συχνά επισημάνσεις περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων.
Παράλληλα έχει επισημάνει και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως γεωτρήσεις, αποξήρανση του βάλτου του Άργους, την έλλειψη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στους χείμαρρους κλπ, χωρίς ωστόσο να συγκινηθεί καμία δημοτική ή περιφερειακή αρχή έστω και στο ελάχιστο. Αντίθετα έκαναν ότι μπορούσαν να αυξήσουν την ταχύτητα ερχομού της επικείμενης καταστροφής.
Το πρόβλημα της ερημοποίησης της Ανατολικής Πελοποννήσου, επαναφέρει στην επικαιρότητα ο μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Σήμερα ξέρουμε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην εποχή του χαλκού, η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές διήρκησε τριάντα χρόνια και σύμφωνα με άλλους ακόμη και τριακόσια. Είναι η περίοδος που κατέβηκαν οι Δωριείς από τον Βορρά και κατέλαβαν το Άργος και τις Μυκήνες για να αλλάξει η ροή της Ιστορίας.
Η ανατολική Πελοπόννησος, που κατέλαβαν τότε οι Δωριείς, θεωρείται σήμερα υψηλού κινδύνου. Στο κόκκινο βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, όπως και η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Κρήτη».