ΟικονομίαΑρχείο

Εφοριακοί φοράνε …μαγιό και πάνε παραλία για ελέγχους

Εντατικούς ελέγχους στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση θα διενεργηθούν από 300 ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, με στόχο να σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι δεν θα υπάρξει καμία προεκλογική χαλάρωση στις απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον το 70% των ελέγχων θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά ελεγκτών από άλλες περιοχές, δηλαδή εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Η τακτική αυτή, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα και μάλιστα διαπιστώθηκαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Επί της ουσίας εφοριακοί από ΔΟΥ των Αθηνών θα μεταβαίνουν για ελέγχους στις τουριστικές περιοχές, ώστε να μην αναγνωρίζονται πριν κάνουν έφοδο σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε ξενοδοχεία, αλλά και να μην έχουν σχέσεις ή δεσμούς με ελεγχομένους.

Τα τελευταία χρόνια το θερινό πρόγραμμα ελέγχων έχει αποκαλύψει χιλιάδες κρούσματα φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να επιβάλλουν «λουκέτα» στις επιχειρήσεις.