ΠολιτισμόςΑρχείο

Ποιός έιναι ο «Άγνωστος Σωτήρας» που χάρισε στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο ΕΚ Άργους ένα ακόμα βραβείο (Vid)

Το βραβείο για την καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ κατέκτησε η ταινία «Ο Άγνωστος Σωτήρας» των μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου και 1ου ΕΠΑΛ Άργους

Η τελετή απονομής βραβείων των ταινιών του 11ου Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών «Πάμε Σινεμά;» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο ιστορικό κινηματοθέατρο ΣΤΟΥΝΤΙΟ με τη συμμετοχή 27 ταινιών μικρού μήκους, από σχολεία όλης της Ελλάδας.

Ο Άγνωστος Σωτήρας

Την Τελετή παρουσίασε ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός.

Η κριτική επιτροπή απένειμε 6 βραβεία:
1. Α’ βραβείο
2. Β’ βραβείο
3. Γ’ βραβείο
4. Πανελλήνιο βραβείο για την καλύτερη ταινία των Δημοτικών Σχολείων
5. Πανελλήνιο βραβείο για την καλύτερη ταινία των Γυμνασίων-Λυκείων
6. Καλύτερη ταινία Ντοκιμαντέρ

Ο Άγνωστος Σωτήρας

Ποιός είναι ο «Άγνωστος Σωτήρας»

Το ντοκιμαντέρ των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Ε.Κ. Άργους με την άγνωστη ιστορία του Asa Jennings, του ανθρώπου που έσωσε 350.000 Έλληνες το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης.

Στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους φοιτούν παιδιά με προσφυγικές ρίζες από τη Σμύρνη και από ολόκληρη τη Μικρά Ασία. Ήθελαν να ασχοληθούν με το δράμα των προγόνων τους το 1922 και να τους αφιερώσουν τη δημιουργία τους.

Ο Σίντλερ της Σμύρνης (Asa Jennings) αγνόησε την επίσημη πολιτική της χώρας του, δεν έλαβε υπόψη θρησκεία, χρώμα και φυλή. Ήθελε μόνο να σώσει όσο γίνεται περισσότερους δύστυχους συνανθρώπους του.

Έδωσε την περιουσία του, έπεισε τους Τούρκους και πίεσε τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσει την διάσωση των προσφύγων…